Verandert je situatie?

Bijna met pensioen

Je staat op het punt om met pensioen te gaan. Een belangrijk moment waarop je keuzes moet maken over pensioen. Een half jaar voor je AOW-datum ontvang je van ons fonds een brief.

Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe je met pensioen gaat

Je kunt keuzes maken voor de hoogte van je pensioen

En als je deelneemt aan de excedentregeling:

Het is mogelijk om onder voorwaarden bepaalde keuzes te combineren. Ben je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dan kun je niet van alle keuzemogelijkheden gebruik maken. Neem contact op met ons fonds en informeer naar jouw keuzemogelijkheden.

Wat moet je doen?

Laat ons vanaf 6 maanden en uiterlijk 1 maand van te voren weten wanneer je met pensioen wilt gaan als je eerder of in deeltijd met pensioen wilt gaan. Dat doe je via Mijn Pensioenplan in Mijn Pensioencijfers.

Een half jaar voor je AOW-datum ontvang je van ons fonds een bericht. Hierin lees je hoe je jouw keuzes kunt doorgeven via Mijn Pensioenplan.

Kennen wij je partner?

Heb je een partner? En wil je dat hij of zij in aanmerking komt voor partnerpensioen mocht jij komen te overlijden? Zorg er dan voor dat je partner bij ons bekend is voordat je pensioen ingaat. Als je in Nederland bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, is dat automatisch geregeld. Woon je samen, woon je in het buitenland of ben je getrouwd in het buitenland? Dan moet je zelf je partner bij ons aanmelden met het formulier in Mijn Pensioencijfers. Als je met pensioen gaat en in onze administratie is geen partner bekend, dan wordt je partnerpensioen automatisch omgezet in een hoger ouderdomspensioen. Na je pensioen kun je dat niet meer veranderen.

Wat kun je doen?

Log in bij Mijn Pensioencijfers en laat Mijn Pensioenplan berekenen wat deze keuzes betekenen voor het pensioen dat je straks krijgt. Met Mijn Pensioenplan kan je de gevolgen van jouw keuzes bekijken en vergelijken met andere keuzes.

Afkoop van pensioen

Het is mogelijk dat je maar kort pensioen hebt opgebouwd bij ons fonds. Als je pensioen onder de wettelijke grens ligt (€ 594,89 in 2023), kan het fonds aanbieden om je pensioen in één keer uit te betalen. Dat heet ook wel afkoop van pensioen. Je krijgt dan een brief van ons fonds. Op basis daarvan kan je beslissen om een afkoopsom uitgekeerd te krijgen. Dan is er geen pensioenuitkering meer voor je bij ons fonds. 

Is dit voor jou voordelig?
Het hoeft voor jou niet voordelig te zijn om je pensioen in één bedrag uit te laten betalen. Het kan zijn dat je hierdoor andere inkomsten misloopt. Ontvang je bijvoorbeeld een toeslag van de Belastingdienst, dan kan deze verlaagd worden. Wij raden je aan dit na te vragen bij de instantie die aan jou de toeslag betaalt. Wij weten dat niet.