Pensioen op maat

Ouderdomspensioen inruilen voor extra partnerpensioen

Wil je meer pensioen regelen voor je partner? Bijvoorbeeld omdat je partner niet genoeg eigen pensioen heeft? Dan kun je een deel van je eigen ouderdomspensioen gebruiken om extra partnerpensioen voor je partner te regelen. Hiervoor geldt wel een maximum. Deze keuze kun je maken op twee momenten:

  • als je uit dienst treedt of
  • als je met pensioen gaat

Gevolgen voor je pensioen

Als je hiervoor kiest, dan ontvangt je minder ouderdomspensioen. Je partner krijgt extra partnerpensioen als jij komt te overlijden.

Combineren met andere keuzes

Je kunt deze keuzemogelijkheid combineren met alle overige keuzes om je pensioen op maat te maken.

Wat moet je doen?

Zes maanden voor je AOW-leeftijd ontvang je automatisch een bericht van ons fonds met daarin uitleg om de hoogte van je pensioen te bekijken in Mijn Pensioenplan. Vul in Mijn Pensioenplan in dat je ouderdomspensioen wilt inruilen voor extra partnerpensioen. Als je jouw Pensioenplan hebt doorgegeven ontvang je van ons een bevestiging. Wij zorgen ervoor dat het juiste pensioen aan je wordt uitgekeerd.

Je vindt Mijn Pensioenplan op  Mijn Pensioencijfers.

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk hoeveel ouderdomspensioen en partnerpensioen je hebt opgebouwd. Laat Mijn Pensioenplan berekenen wat het betekent voor de hoogte van je pensioen als je het ouderdomspensioen inruilt voor extra partnerpensioen. Je kan meerdere plannen maken en die met elkaar vergelijken. Check met de Pensioenschets of je pensioen voldoende is om je toekomstplannen uit te voeren.

Wat kun je nog meer kiezen?

En als je deelneemt aan de excedentregeling: