Pensioen op maat

Later met pensioen

Je kunt ervoor kiezen om je pensioen in te laten gaan na je AOW-datum. Bijvoorbeeld omdat je voldoende inkomen hebt uit andere bronnen of omdat je in de gelegenheid bent om langer door te werken. Je kunt je pensioen uiterlijk laten ingaan op 68 jaar. Het is niet mogelijk om het pensioen uit te stellen tot na je 68ste. Het maakt daarbij niet uit of je dan nog werkt of niet.

Gevolgen voor je pensioen

Het AOW-pensioen van de overheid gaat op een ander moment in dan het ouderdomspensioen dat je van ons ontvangt. De datum waarop de AOW van de overheid ingaat, vind je op de website van de SVB. Onze pensioenregeling gaat nu uit van een pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. Dit is een soort rekenleeftijd. Daarop is de hoogte van je pensioen berekend dat je in Mijn Pensioencijfers en op de website ww.mijnpensioenoverzicht.nl ziet. Als je pensioen ingaat op 68 jaar, wijkt de hoogte van je pensioen niet af. Dat is dan het pensioen dat je ontvangt. Ook het partner- en wezenpensioen wijzigen niet.

Combineren met andere keuzes

Later met pensioen gaan kun je combineren met:

Wat moet je doen?

Wil je na je AOW-datum met pensioen gaan? Dan is het verstandig om hierover afspraken te maken met je werkgever. Je kunt je pensioen ook later laten ingaan als je geen dienstverband meer hebt. Je bouwt dan echter geen pensioen meer op in de periode tussen je uitdiensttreding en de ingangsdatum van je pensioen.

Wat moet je verder doen?

Zes maanden voor je AOW-leeftijd ontvang je automatisch een bericht van ons fonds met daarin de uitleg om de hoogte van je pensioen te bekijken in Mijn Pensioenplan.

Geef je geen definitief Pensioenplan aan ons door? Dan krijg je van ons opnieuw een bericht drie maanden voordat je 68 jaar wordt. Geef dan via Mijn Pensioenplan de keuze voor jouw pensioen door. Je ontvangt dan van ons een bevestiging. Wij zorgen ervoor dat het pensioen aan je wordt uitgekeerd vanaf de datum die jij hebt gekozen.

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Maak en vergelijk ook eens wat pensioenplannen in Mijn Pensioenplan om de gevolgen van jouw mogelijke keuzes te bekijken. Check met de Pensioenschets of je pensioen voldoende is om je toekomstplannen uit te voeren. 

Wat kun je nog meer kiezen?

En als je deelneemt aan de excedentregeling: