Pensioen op maat

Eerst minder pensioen, daarna meer (laag-hoog)

Wil je de eerste periode van je pensioen minder ontvangen? Bijvoorbeeld omdat je nog een partner hebt die werkt? Dan kun je in het begin een lager ouderdomspensioen ontvangen. Daarna ontvang je meer pensioen. Dit wordt ook wel de laag-hoog-constructie genoemd.

Hoe werkt laag-hoog?

Je kunt kiezen hoe lang de lage periode is: minimaal 1 maand, maximaal 10 jaar. Na deze periode ontvang je meer pensioen.

Ga je bijvoorbeeld vanaf 1 juni 2020 met pensioen en kies je voor 10 jaar lang lager pensioen? Dan loopt het lagere pensioen tot 1 juni 2030. Daarna gaat automatisch het hogere pensioen in. Je kunt niet tussentijds het aantal jaren aanpassen of je keuze terugdraaien. Als je pensioen is ingegaan, ligt je keuze vast.

Gevolgen voor je pensioen

De hoogte van je pensioen mag je niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld door de Belastingdienst. Deze standaard verhouding is 100:75. Dat betekent dat het lage pensioen 75% moet bedragen van het hoge pensioen. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen en wezenpensioen.

Combineren met andere keuzes

Je kunt deze keuzemogelijkheid combineren met:

Het is niet mogelijk om deze keuze te combineren met deeltijdpensioen.

Wat moet je doen?

Zes maanden voor je AOW-leeftijd ontvang je automatisch een bericht van ons fonds met daarin uitleg om de hoogte van je pensioen te bekijken in Mijn Pensioenplan. Vul in Mijn Pensioenplan in voor welke periode je een lager ouderdomspensioen wilt ontvangen. Als je jouw Pensioenplan hebt doorgegeven ontvang je van ons een bevestiging. Wij zorgen ervoor dat het juiste pensioen aan je wordt uitgekeerd.

Je vindt Mijn Pensioenplan op Mijn Pensioencijfers

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Laat Mijn Pensioenplan berekenen wat het betekent voor de hoogte van jouw pensioen als je tijdelijk een lager pensioen gaat ontvangen. Je kan meerdere plannen maken en die met elkaar vergelijken. Check met de Pensioenschets of je pensioen voldoende is om je toekomstplannen uit te voeren.

Wat kun je nog meer kiezen?

En als je deelneemt aan de excedentregeling: