Pensioen op maat

Eerst meer pensioen, daarna minder (hoog-laag)

Wil je de eerste periode van je pensioen meer ontvangen? Bijvoorbeeld omdat je de eerste periode iets meer financiële ruimte wilt? Of omdat je eerder met pensioen gaat en nog geen AOW-pensioen van de overheid ontvangt? Dan kun je in het begin een hoger ouderdomspensioen ontvangen. Daarna ontvang je minder pensioen. Dit wordt ook wel de hoog-laag-constructie genoemd.

Hoe werkt hoog-laag?

Je kunt kiezen hoe lang de hoge periode is: minimaal 1 maand, maximaal 10 jaar. Na deze periode ontvang je minder pensioen.

Ga je bijvoorbeeld vanaf 1 juni 2025 met pensioen en kies je voor 10 jaar lang hoger pensioen? Dan loopt het hogere pensioen tot 1 juni 2035. Daarna gaat automatisch het lagere pensioen in. Je kunt niet tussentijds het aantal jaren aanpassen of je keuze terugdraaien. Als je pensioen is ingegaan, ligt je keuze vast.

Gevolgen voor je pensioen

De hoogte van je pensioen mag je niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld door de Belastingdienst. Deze standaard verhouding is 100:75. Dat betekent dat het lage pensioen 75% moet bedragen van het hoge pensioen. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen en wezenpensioen.

Combineren met andere keuzes

Je kunt deze keuzemogelijkheid combineren met:

Het is niet mogelijk om deze keuze te combineren met deeltijdpensioen.

Wat moet je doen?

Zes maanden voor je AOW-leeftijd ontvang je automatisch een bericht van ons fonds met daarin uitleg om de hoogte van je pensioen te bekijken in Mijn Pensioenplan. Vul in Mijn Pensioenplan in voor welke periode je een hoger ouderdomspensioen wilt ontvangen. Als je jouw Pensioenplan hebt doorgegeven ontvang je van ons een bevestiging. Wij zorgen ervoor dat het juiste pensioen aan je wordt uitgekeerd.

Je vindt Mijn Pensioenplan op Mijn Pensioencijfers.

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en kijk hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Laat Mijn Pensioenplan berekenen wat het betekent voor de hoogte van jouw pensioen als je tijdelijk een hoger pensioen gaat ontvangen. Je kan meerdere plannen maken en die met elkaar vergelijken. Check met de Pensioenschets of je pensioen voldoende is om je toekomstplannen uit te voeren.

Wat kun je nog meer kiezen?

En als je deelneemt aan de excedentregeling: