Verandert je situatie?

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Ga je trouwen of word je elkaars geregistreerd partner? Dan deel je meer met elkaar. Op persoonlijk vlak en financieel, bijvoorbeeld je pensioen. Wat is er geregeld en wat kun je nog meer doen?

Pensioenfondsen maken geen onderscheid tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Zo staat dat in de wet. Alle informatie die je hier leest voor gehuwden, geldt ook voor partners met een geregistreerd partnerschap.

Wat is er geregeld?

Je partner heeft automatisch recht op partnerpensioen als je komt te overlijden (en je bent nog niet met pensioen).

Wat moet je doen?

Je hoeft niets te doen als je in Nederland trouwt. Wij ontvangen de gegevens van je partner automatisch van de gemeente. In het jaar na je trouwen staat je partner genoemd in je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en in Mijn Pensioencijfers.

  • Trouw je in het buitenland en/of woon je in het buitenland? Stuur ons dan een gewaarmerkte kopie van de huwelijksakte, zodat we je partner kunnen registreren bij ons fonds.
  • Trouw je in het buitenland en woon je in Nederland? Dan moet je je huwelijk bij de gemeente waar jullie staan ingeschreven, melden. Ons fonds ontvangt na deze melding de gegevens van je partner automatisch van de gemeente.

Hoeveel krijgt je partner?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en bekijk hoeveel partnerpensioen er is geregeld voor je partner als jij komt te overlijden. Daarnaast heeft je partner mogelijk recht op Anw-pensioen.

Ook de overheid regelt een uitkering voor nabestaanden. Dit is de Anw-uitkering. De voorwaarden hiervoor vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Wat kun je verder regelen?

Je kunt ervoor zorgen dat je partner na je overlijden een hoger inkomen ontvangt. Hiervoor kun je zelf een verzekering afsluiten bij een verzekeraar.