Verandert je situatie?

Huis kopen

Een huis kopen is een grote financiële beslissing, waar veel bij komt kijken. Deze beslissing heeft lange tijd invloed op je portemonnee. Vergeet niet om ook aan je pensioen te denken bij de koop van een huis.

Wat kun je doen?

Het is verstandig om je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) mee te nemen naar de hypotheekadviseur. Deze kun je downloaden in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers van deze website. Heb je ook ergens anders pensioen opgebouwd? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een compleet overzicht van het pensioen via verschillende werkgevers en AOW-pensioen van de overheid. Je kunt daar samen met je partner inloggen voor een overzicht van je gezamenlijke pensioeninkomen voor straks.

Wat kun je verder doen?

Denk ook na over hoe jouw situatie er uitziet als iets met jou of je partner gebeurt. Zoals bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van jou of jouw partner.
Bekijk bij de koop van een woning alvast hoeveel geld je kwijt bent aan je woning als je straks met pensioen gaat. Je kunt deze uitgavenpost verlagen door je hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen voordat je stopt met werken. Op deze manier bouw je bovendien spaargeld op voor de periode na je pensioen. Als je je huis verkoopt, is de opbrengst immers voor jouw.

Hypotheek & AOW

Heb je nog een hypotheek als je AOW-pensioen van de overheid ingaat? Dan valt je inkomen in een lager belastingtarief. Je betaalt dan minder belasting en houdt meer geld over. Daar staat tegenover dat je dan waarschijnlijk minder profiteert van de renteaftrek van je hypotheek. Hierdoor ben je meer geld kwijt, zodra je AOW-pensioen ontvangt.
Meer informatie over een koopwoning en de belasting vindt je op de website van de Belastingdienst