Actuele cijfers

Beleggingen

Je pensioengeld wordt belegd, omdat dit het meeste geld oplevert. Ons fonds belegt in verschillende categorieën, van aandelen en obligaties tot vastgoed en hypotheken. In het beleggingsbeleid staat hoe dat gebeurt.

Beleggen is niet zonder risico. Beleggingen kunnen meer of minder waard worden. Het is belangrijk om deze risico’s te kennen en te beheersen. Daarom spreidt ons fonds de risico’s door te beleggen in verschillende producten, regio’s en categorieën. Enkele van deze categorieën zijn:

  • aandelen
  • onroerend goed
  • hypotheken en
  • vastrentende waarden

Vastrentende waarden en aandelen

Vastrentende waarden zijn bijvoorbeeld staats- en bedrijfsobligaties (= leningen). Kenmerk van vastrentende waarden is dat een vaste rente ontvangt voor deze beleggingen.

Bij aandelen gaat het anders. Als een fonds een aandeel koopt van een bedrijf, wordt het een stukje eigenaar van die onderneming. Gaat het goed met de onderneming? Dan deelt het pensioenfonds in de winst. Het fonds ontvangt dan per aandeel een bepaald bedrag. Dat heet dividend. Het aandeel kan meer of minder waard worden.

Rendement

Ons fonds boekt elk jaar rendement met beleggen. Dit rendement wisselt per jaar. Het rendement kan in een bepaald jaar ook negatief zijn. In 2022 is er een negatief rendement van -32,5%. In 2021 was er een positief rendement van 2,5%.