Verandert je situatie?

Kinderen

Kinderen zijn de toekomst. Natuurlijk wil je dat zij verzorgd zijn, ook als je er niet meer bent. Als je overlijdt, is er een inkomen geregeld voor je kinderen. Dit heet wezenpensioen.

Wat is er geregeld?

Je kinderen hebben na je overlijden recht op wezenpensioen tot zij 18 jaar zijn. Dat geldt ook voor stiefkinderen en pleegkinderen die als eigen kind worden onderhouden en opgevoed. Je kind kan tot 27 jaar wezenpensioen krijgen als hij of zij studeert voor tenminste 20 uur per week.

Het wezenpensioen is 20% van het partnerpensioen. Overlijdt je partner ook? Dan wordt het wezenpensioen voor elk kind verdubbeld.

Wat moet je doen?

Je hoeft niets te doen als je in Nederland woont. Wij vragen de gegevens van je kinderen op bij de gemeente of je partner. Woon je in het buitenland? Dan hoef je niets te doen, zolang je partner bij ons fonds bekend is. Wij nemen dan contact op met hem of haar om de gegevens van de kinderen aan ons door te geven. Is je partner niet bekend bij ons fonds? Meld hem of haar aan.

Overlijdt je partner ook? Dan wordt het wezenpensioen verdubbeld. Je kinderen kunnen dan ook recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. De voorwaarden hiervoor vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.