Verandert je situatie?

Pensioen in het buitenland

Ga je emigreren? En wil je in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. Je moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Regel je adreswijziging

Ga naar Mijn Pensioencijfers en geef je adreswijziging door in het formulier Verhuizen in en naar het buitenland. Stuur je ons een e-mail of brief dat je bent verhuisd naar het buitenland? Vergeet dan niet je klantnummer en BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) te vermelden.
Dat geldt ook als je verhuist in het buitenland.  

2. Controleer of wij je BSN hebben

Om pensioen te kunnen ontvangen hebben we je BSN nodig. Meestal hebben we dit al, maar in sommige gevallen ook niet. Controleer daarom of dit is ingevuld in Mijn Pensioencijfers of op je UPO.

Je BSN staat in je paspoort. Weet je je BSN niet? Je kunt het opvragen bij de Belastingdienst.

3. Geef je bankrekeningnummer door

Met uw verhuizing naar het buitenland verandert misschien ook het bankrekeningnummer waarop u het pensioen wil ontvangen. Een nieuw rekeningnummer geeft u door via 'Betaalgegevens wijzigen' in Mijn Pensioencijfers.

  • Pensioen ontvangen buiten Europa > let op extra kosten
    Heb je een rekeningnummer buiten de EU? Let dan goed op. Je pensioen overmaken naar een rekeningnummer buiten de EU brengt kosten met zich mee. Het pensioenfonds betaalt hiervoor extra kosten. Daarnaast kan de buitenlandse bank extra kosten bij jou in rekening brengen. Deze gaan van je pensioen af. De hoogte van deze kosten verschillen per bank en per land. Het pensioenfonds heeft hier geen invloed op.
  • Pensioen ontvangen buiten Europa > je ontvangt je pensioen later
    Wij maken de pensioenen elke 23e van de maand over. Valt deze dag in een weekend of op een feestdag, dan maken wij het over op de werkdag vóór de 23e. Omdat de betaling buiten Europa gaat, staat het geld niet dezelfde dag op je rekening. Dit kan een paar dagen duren.
  • Open een rekening binnen Europa
    Wil je deze kosten of latere ontvangstdatum van je pensioen voorkomen? Kijk dan of je binnen Europa een rekening kunt openen. Wij maken je pensioen dan op deze rekening over.
  • Pensioen ontvangen binnen Europa
    Heb je een Nederlands rekeningnummer of een rekeningnummer binnen Europa dan zijn er geen kosten. Je ontvangt je pensioen op de 23e van elke maand. Valt deze dag in het weekend of op een feestdag, dan maken wij het over op de werkdag vóór de 23e.

4. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als je pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij je elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat je nog in leven bent.. Dit moet je door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuur je dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook digitaal via Mijn Pensioencijfers.
Ontvang je ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en heb je dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij de informatie automatisch via de SVB. Je hoeft dan niets te doen.

5. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op je pensioen in te houden. Daardoor krijg je minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met jouw land hierover afspraken heeft gemaakt. Je kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regel je dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als je er recht op hebt, stuurt de belastingdienst je een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op je pensioen.

6. Ga je scheiden?

Als je in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat je bent gescheiden. Als je in het buitenland woont niet. Dan geef je je scheiding zelf aan ons door.

7. Kom je te overlijden?

Als je in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als je in het buitenland woont niet. Je nabestaande moet dit aan ons fonds doorgeven.