Verandert je situatie?

Pensioen in het buitenland

Ga je emigreren? En wil je in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. Je moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Regel je adreswijziging

Ga naar Mijn Pensioencijfers en geef je adreswijziging door in het formulier Verhuizen in en naar het buitenland. Stuur je ons een e-mail of brief dat je bent verhuisd naar het buitenland? Vergeet dan niet je klantnummer en BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) te vermelden.
Dat geldt ook als je verhuist in het buitenland.  

2. Geef je BSN en bankrekeningnummer door

Wij kunnen je pensioen niet aan je betalen als we geen BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) en geen bankrekeningnummer van je hebben. Geef deze informatie daarom aan ons door. Je BSN staat in je paspoort. Weet je je BSN niet? Je kunt het opvragen bij de Belastingdienst.

Wil je je bankrekeningnummer wijzigen? Gebruik dan het Formulier wijziging betaalgegevens.

3. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als je pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij je elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat je nog in leven bent.. Dit moet je door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuur je dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook digitaal via Mijn Pensioencijfers.
Ontvang je ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en heb je dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij de informatie automatisch via de SVB. Je hoeft dan niets te doen.

4. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op je pensioen in te houden. Daardoor krijg je minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met jouw land hierover afspraken heeft gemaakt. Je kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regel je dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als je er recht op hebt, stuurt de belastingdienst je een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op je pensioen.

5. Ga je scheiden?

Als je in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat je bent gescheiden. Als je in het buitenland woont niet. Dan geef je je scheiding zelf aan ons door.

6. Kom je te overlijden?

Als je in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als je in het buitenland woont niet. Je nabestaande moet dit aan ons fonds doorgeven.