Meenemen of niet meenemen?

Dat is de vraag die je jezelf over je pensioen moet stellen als je van werkgever wisselt en pensioen gaat opbouwen bij een ander pensioenfonds of -verzekeraar.

Veel hangt af van hoe hoog je opgebouwde pensioen is op het moment dat je uit dienst gaat. Dit bedrag staat op het pensioenoverzicht dat je krijgt als je uit dienst gaat. Je kunt ook inloggen in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers of de pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een actueel overzicht van je pensioen.

1) Je pensioen is hoger dan €2 en lager dan de wettelijke afkoopgrens

Het ouderdomspensioen dat je bij ons pensioenfonds hebt opgebouwd tot je uit dienst ging, dragen wij automatisch over naar je nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Het gaat dus automatisch met je mee naar je nieuwe baan. Elk jaar nadat je uit dienst bent gegaan, kijken we of je ergens anders pensioen opbouwt:

  • Als dat zo is, dragen wij je pensioen over. Daar hoef je niets voor te doen. Je ontvangt van ons fonds bericht zodra wij je pensioen overdragen. Je nieuwe pensioenfonds of verzekeraar meldt hoeveel pensioen je erbij hebt gekregen volgens de pensioenregeling van dat fonds of die verzekeraar.
  • Als je geen pensioen opbouwt via een nieuwe baan, blijft je pensioen bij ons staan en checken wij een jaar later opnieuw of je situatie is veranderd.

2) Je pensioen is hoger dan de wettelijke afkoopgrens

Je moet zelf kiezen of je het pensioen meeneemt of niet. Wat is in jouw situatie verstandig? 

1. Laten staan

Je kunt je opgebouwde pensioen bij ons fonds laten staan. In dat geval beheren wij je pensioen en krijg je het vanaf je pensioendatum uitgekeerd.

2. Meenemen

Maar je kunt ook je pensioen meenemen naar het pensioenfonds of de -verzekeraar van je nieuwe werkgever. Dit heet waardeoverdracht.

Vergelijk je oude en nieuwe pensioenregeling goed met elkaar. Dan kun je beter beslissen of het financieel gunstig is om je pensioen wel of niet mee te nemen naar je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Let bijvoorbeeld op:

Tip: om je hierbij te helpen, kun je gebruik maken van de Pensioenvergelijker. Met de Pensioenvergelijker kun je eenvoudig je nieuwe pensioenregeling en die van ons pensioenfonds met elkaar vergelijken. Het gedeelte over de pensioenregeling van ons fonds is al voor je ingevuld.

Hoe kun je dat regelen?

Vraag waardeoverdracht zo snel mogelijk aan nadat je aan je nieuwe pensioenregeling bent gaan deelnemen. Je doet dat bij je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Pensioenfondsen zijn verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht. De financiële positie van beide fondsen moet wel goed genoeg zijn; de beleidsdekkingsgraad moet minimaal 100% zijn. Na je aanvraag ontvang je een voorstel. Pas als je met het voorstel akkoord bent, wordt je pensioen overgedragen. Bekijk ook het stappenplan.

 

Informatie voor jou

Als je uit dienst gaat, ontvang je van ons fonds bericht met belangrijke informatie over het pensioen dat je hebt opgebouwd bij ons en informatie over waardeoverdracht.

Nieuwe baan binnen de branche?

Als je - aansluitend - een nieuwe baan vindt bij een werkgever die ook is aangesloten bij ons fonds, dan hoef je niets te doen. Dan gaat je pensioenopbouw bij ons fonds gewoon door. De naam van je werkgever wisselt op je Uniform Pensioenoverzicht. Informatie over je pensioen vind je in het hoofdstuk voor de werknemer.