Meenemen of niet meenemen? Dat is de vraag die je jezelf over je pensioen moet stellen als je van werkgever wisselt en pensioen gaat opbouwen bij een ander pensioenfonds of -verzekeraar.

1. Laten staan

Je kunt je opgebouwde pensioen bij ons fonds laten staan. In dat geval beheren wij je pensioen en krijg je het vanaf je pensioendatum uitgekeerd.

2. Meenemen

Maar je kunt ook je pensioen meenemen naar het pensioenfonds of de -verzekeraar van je nieuwe werkgever. Dit heet waardeoverdracht.

Vergelijk je oude en nieuwe pensioenregeling goed met elkaar. Dan kun je beter beslissen of het financieel gunstig is om je pensioen wel of niet mee te nemen naar je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Let bijvoorbeeld op:

Tip: om je hierbij te helpen, kun je gebruik maken van de Pensioenvergelijker. Met de Pensioenvergelijker kun je eenvoudig je nieuwe pensioenregeling en die van ons pensioenfonds met elkaar vergelijken. Het gedeelte over de pensioenregeling van ons fonds is al voor je ingevuld.

Hoe kun je dat regelen?

Vraag waardeoverdracht zo snel mogelijk aan nadat je aan je nieuwe pensioenregeling bent gaan deelnemen. Je doet dat bij je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Pensioenfondsen zijn verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht. De financiële positie van beide fondsen moet wel goed genoeg zijn. Na je aanvraag ontvang je een voorstel. Pas als je met het voorstel akkoord bent, wordt je pensioen overgedragen. Bekijk ook het stappenplan.

Afkoop van pensioen

Het is mogelijk dat je maar kort pensioen hebt opgebouwd bij ons fonds. Als je pensioen onder de wettelijke grens ligt (€ 474,11 in 2018), kan het fonds na twee jaar besluiten om je pensioen in één keer uit te betalen. Dat heet ook wel afkoop van pensioen. Je krijgt dan een brief van ons fonds en een afkoopsom uitgekeerd. Dan is er later geen pensioenuitkering voor je bij ons fonds. 

Informatie voor jou

Als je uit dienst gaat, ontvang je van ons fonds bericht met belangrijke informatie over het pensioen dat je hebt opgebouwd bij ons en informatie over waardeoverdracht.

Nieuwe baan binnen de branche?

Als je - aansluitend - een nieuwe baan vindt bij een werkgever die ook is aangesloten bij ons fonds, dan hoef je niets te doen. Dan gaat je pensioenopbouw bij ons fonds gewoon door. De naam van je werkgever wisselt op je Uniform Pensioenoverzicht. Informatie over je pensioen vind je in het hoofdstuk voor de werknemer.