Nieuws

Dekkingsgraad gedaald in juli

Onze financiële positie is er de afgelopen maand op achteruit gegaan. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die ging in juli omlaag. Onze dekkingsgraden blijven helaas te laag. Daarom hebben we je eerder al laten weten dat we de pensioenen moeten verlagen.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 juli 2021:

  • De actuele dekkingsgraad is gedaald van 95,0% naar 92,6%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 88,8% naar 89,6%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,8% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,80 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook nog voldoende buffer.

Wat betekent dit voor je pensioen?

De financiële positie van ons fonds is niet goed genoeg. Of dit opnieuw gevolgen heeft voor je pensioen weten we nu nog niet. Pas aan het einde van het jaar maakt het pensioenfonds de balans op.
Eind december 2020 was onze financiële positie niet goed genoeg. Daarom hebben we begin dit jaar moeten besluiten om de pensioenen met 0,85% te verlagen. Deze verlaging wordt op 1 januari 2022 doorgevoerd. Je ontvangt hier in september nog een persoonlijke brief over. Voor meer informatie kun je ook de veelgestelde vragen over de verlaging van de pensioenen lezen.

Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun je je pensioen tijdelijk niet meenemen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds is namelijk lager dan 100%. Daarom mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten. 

Actuele dekkingsgraad omlaag, maar de beleidsdekkingsgraad ging omhoog

Onze aandelen werden meer waard. Wel ging de rente omlaag.

In juli daalde de rente. Ons fonds heeft dan meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is geen goed nieuws voor onze financiële positie. Wel werden onze aandelen de afgelopen maand meer waard. Hierdoor steeg ons vermogen iets. Dit was alleen niet genoeg om de gevolgen van de dalende rente goed te maken. Daarom is de actuele dekkingsgraad gedaald.

Coronadip verdwijnt uit de beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De gevolgen van de dalende rente zien we daarom minder snel terug in de beleidsdekkingsgraad dan in de actuele dekkingsgraad. Ook zien we dat de coronadip van 2020 langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden verdwijnt. Dit had een positief effect op de beleidsdekkingsgraad deze maand.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur