Nieuws

De verlaging van de pensioenen gaat helaas door

Eerder dit jaar lieten we u weten dat alle pensioenen bij ons fonds omlaag gaan. Toen was nog niet alle informatie bekend. Nu wel. Uw pensioen bij ons fonds gaat omlaag met 0,85%. We vinden het erg vervelend dat we deze maatregel moeten nemen. We hebben er alles aan gedaan om de verlaging zo klein mogelijk te houden. Graag leggen we hieronder uit hoe het zit. Bekijk ook de videoboodschap van ons bestuur.

Onze dekkingsgraad is te laag, waardoor we de pensioenen moeten verlagen. Zo staat dat in de wet. Door nu te verlagen zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst de pensioenen kunnen blijven betalen. Ons bestuur heeft het besluit 22 maart 2021 genomen.

Wat betekent de verlaging voor u?

  1. U ontvangt pensioen
    Het pensioen dat u elke maand van ons fonds ontvangt, gaat met 0,85% omlaag. Dat gebeurt op 31 december 2021. Hebt u bijvoorbeeld maandelijks een pensioen van € 250 bruto, dan krijgt u vanaf 2022 ongeveer € 2 bruto per maand minder. In januari 2022 ontvangt u voor het eerst het lagere bedrag. Uw AOW gaat niet omlaag. Dit ontvangt u van de overheid en wordt niet geraakt door de verlaging. 
  2. U bouwt nog pensioen op
    Bouwt u nu bij ons fonds pensioen op of hebt u dat vroeger gedaan? Dan gaat het pensioen omlaag dat u tot en met 31 december 2020 hebt opgebouwd. Dat gebeurt op 31 december 2021. De verlaging is 0,85%. Pensioen dat u dus dit jaar opbouwt, gaat niet omlaag. Bent u na 1 januari 2021 gestart met pensioen opbouwen bij BPFL? Bijvoorbeeld omdat u omdat u 21 werd? Dan gaat uw pensioen niet omlaag.

U krijgt na de zomer van ons fonds een persoonlijk bericht met meer informatie.

Waarom gaan de pensioenen omlaag?

We hebben op dit moment volgens de wettelijke regels niet genoeg geld om ook in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. De lage rente is een grote boosdoener. Ook zijn er bij ons fonds veel jongeren. Doordat pensioen voor jongeren nog ver weg is, moeten wij over een lange periode rekenen mét die lage rente. Dat werkt door in onze financiële situatie.

Op 31 december 2020 was onze actuele dekkingsgraad 87,5%. Volgens ons herstelplan is dat te laag. In het herstelplan staat welke maatregelen ons fonds neemt om weer financieel gezond te worden. Daar hebben we 10 jaar de tijd voor. Onze dekkingsgraad is te laag om op tijd de ‘schade’ te kunnen inhalen. De enige manier waarop dat nog kan, is door een verlaging van de pensioenen. Deze verlaging mogen we niet uitstellen. Zo staat dat in de wet. 

De verlaging raakt iedereen

We begrijpen dat dit geen goed bericht is. De verlaging geldt voor (oud-)werknemers, maar ook voor gepensioneerden. Zo zorgen we er samen voor dat er voor iedereen pensioen is, nu én in de toekomst.

Wanneer krijgt u meer informatie?

Wij moeten ons herstelplan voorleggen aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). DNB bekijkt of wij in ons herstelplan voldoende herstel laten zien. Pas nadat DNB gereageerd heeft, gaan we de verlaging in onze administratie verwerken en nieuwe berekeningen maken. Dat kost tijd. Wij verwachten eind mei een reactie van DNB op ons herstelplan te ontvangen. U krijgt na de zomer van ons fonds persoonlijk bericht. Daarin staat informatie over wat deze verlaging precies betekent voor uw eigen pensioen.

Hebt u vragen?

Hier vindt u meer informatie over:

Staat uw vraag er niet bij? Neem contact op. Onze medewerkers helpen u graag.

Wilt u nu een overzicht van uw pensioen?

Ga dan naar de beveiligde omgeving ‘Mijn Pensioencijfers’. Ook staan daar handige tools waarmee u inzicht krijgt in uw pensioen. Straks kunt u daar ook bekijken wat de verlaging van de pensioenen precies voor u betekent.