Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in augustus

Onze financiële positie is er de afgelopen maand op vooruit gegaan. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die ging in augustus omhoog. Wel blijven onze dekkingsgraden helaas te laag. Daarom hebben we je eerder al laten weten dat we de pensioenen moeten verlagen.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 augustus 2021:

  • De actuele dekkingsgraad is gestegen van 92,6% naar 93,7%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 89,6% naar 90,4%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,8% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,80 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook nog voldoende buffer.

Wat betekent dit voor je pensioen?

De financiële positie van ons fonds is niet goed genoeg. Of dit opnieuw gevolgen heeft voor je pensioen weten we nu nog niet. Pas aan het einde van het jaar maakt het pensioenfonds de balans op.
Eind december 2020 was onze financiële positie niet goed genoeg. Daarom hebben we begin dit jaar moeten besluiten om de pensioenen met 0,85% te verlagen. Deze verlaging wordt op 1 januari 2022 doorgevoerd. Je ontvangt hier uiterlijk half oktober nog een persoonlijke brief over. Voor meer informatie kun je ook de veelgestelde vragen over de verlaging van de pensioenen lezen.

Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun je je pensioen tijdelijk niet meenemen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds is namelijk lager dan 100%. Daarom mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten. 

Waarom stegen de dekkingsgraden in augustus?

Er waren drie belangrijke ontwikkelingen:

  1. De rente is gestegen
    Een hogere rente heeft voor ons fonds twee gevolgen. Ten eerste is er minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Ten tweede daalt de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Dat is geen goed nieuws. Maar dat tweede effect is kleiner. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.
  2. Aandelen werden meer waard
    We beleggen ook in aandelen. Daardoor steeg ons vermogen.
  3. De dip van vorig jaar gaat uit het gemiddelde
    De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. We zien dat de coronadip van 2020 langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden verdwijnt. Dit had een positief effect op de beleidsdekkingsgraad deze maand.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur