Nieuws

Onze dekkingsgraad is gedaald in november

Onze financiële positie is er de afgelopen maand op achteruit gegaan. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die ging in november omlaag. De beleidsdekkingsgraad ging wel omhoog. Beide dekkingsgraden blijven helaas te laag.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 november 2021: 
  • De actuele dekkingsgraad daalde van 94,3% naar 93,2%. 
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 92,4% naar 93,0%

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,8% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,80 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook nog voldoende buffer. 

Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun je je pensioen tijdelijk niet meenemen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds is namelijk lager dan 100%. Daarom mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten.

De actuele dekkingsgraad daalde, de beleidsdekkingsgraad steeg

Actuele dekkingsgraad daalde

In november daalde de rente. Dat is geen goed nieuws voor onze dekkingsgraad financiële positie. Want hierdoor heeft ons fonds meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. De daling van de rente zorgde wel voor een stijging van de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Toch daalde ons vermogen. Dit kwam voornamelijk doordat onze aandelen minder waard werden in november. Het gevolg was dat onze actuele dekkingsgraad afgelopen maand daalde.

Beleidsdekkingsgraad steeg

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is gestegen in november. Dat komt doordat de actuele dekkingsgraad eind november 2021 hoger is dan de actuele dekkingsgraad eind november 2020 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen).

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur