Nieuws

Dekkingsgraad stijgt verder

Onze actuele dekkingsgraad is de afgelopen maand verder gestegen, en is nu 98,9%. Dat is 2% hoger dan eind maart. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds steeg in april ook. Beide dekkingsgraden zijn nog altijd te laag.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 april 2022:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 96,9% naar 98,9%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 94,6% naar 94,9%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,6% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren € 116,60 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook voldoende extra geld om tegenvallers op te vangen. Als onze beleidsdekkingsgraad lager is dan 104,4%, staat ons fonds er echt niet goed voor. Dat is nu dus al enige tijd het geval.

Waardoor steeg onze actuele dekkingsgraad?

Dat kwam vooral doordat de rente ook in april bleef stijgen. Hierdoor daalden onze verplichtingen de afgelopen maand. En als de verplichtingen dalen, gaat de dekkingsgraad omhoog. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

April was trouwens wel een slechte maand voor beleggers in aandelen. De aandelen werden wereldwijd minder - soms veel minder - waard. Ook onze beleggingen in aandelen werden minder waard, net als onze andere beleggingen (onder andere in obligaties). Ons totale vermogen nam hierdoor af. We hebben dus minder geld ‘in kas’. Maar het gunstige effect van de hogere rente zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad in april uiteindelijk toch omhoog ging.

Waardoor ging onze beleidsdekkingsgraad omhoog?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is ook in april iets gestegen. Dat komt doordat de actuele dekkingsgraad eind april 2022 hoger is dan de actuele dekkingsgraad eind april 2021. Die laatste telt nu niet meer mee bij het berekenen van de beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.