Nieuws

Flinke stijging dekkingsgraad

Onze actuele dekkingsgraad is de afgelopen maand flink gestegen, en is nu 96,9%. Dat is ruim 3% hoger dan eind februari. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds steeg in maart ook. Beide dekkingsgraden zijn nog altijd te laag.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 maart 2022:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 93,8% naar 96,9%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 94,4% naar 94,6%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,6% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren € 116,60 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook voldoende extra geld om tegenvallers op te vangen. Als onze beleidsdekkingsgraad lager is dan 104,4%, staat ons fonds er echt niet goed voor. Dat is nu dus al enige tijd het geval.

Waardoor steeg onze actuele dekkingsgraad?

Dat kwam vooral doordat de rente in maart steeg. Hierdoor daalden onze verplichtingen de afgelopen maand. En als de verplichtingen dalen, gaat de dekkingsgraad omhoog. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

Maart was na een paar slechte maanden weer eens een redelijke maand voor beleggers in aandelen. De aandelenbeurzen lieten een licht herstel zien. Ook onze beleggingen in aandelen werden iets meer waard. Tegelijkertijd werden onze obligaties - door de gestegen rente - juist minder waard. Alles bij elkaar nam ons vermogen iets af. Maar het gunstige effect van de hogere rente zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad in maart uiteindelijk toch omhoog ging.

Waardoor ging onze beleidsdekkingsgraad omhoog?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is ook in maart iets gestegen. Dat komt doordat de actuele dekkingsgraad eind maart 2022 hoger is dan de actuele dekkingsgraad eind maart 2021. Die laatste telt nu niet meer mee bij het berekenen van de beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.