Nieuws

Risicobereidheidsonderzoek onder werknemers en gepensioneerden: de resultaten

Werknemers en gepensioneerden willen zekerheid over hun pensioen. Een voorspelbare pensioenuitkering zorgt voor een stabiel toekomstbeeld. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 600 deelnemers en ruim 160 gepensioneerden van ons fonds. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction.

Waarom onderzoek?

Ons fonds neemt beslissingen over het pensioen van (oud)werknemers en gepensioneerden. Daarom willen we graag weten wat werknemers en gepensioneerden vinden. Wat is belangrijk als het gaat om pensioen? Welke balans tussen risico en zekerheid is gewenst? Waarin moet ons fonds beleggen? Op deze en andere vragen hebben we antwoord gekregen.

Resultaten

Enkele resultaten uit het onderzoek zijn:

  • De meerderheid wil kunnen blijven leven zoals ze dat nu ook doen.
  • Een deel van de werknemers heeft de voorkeur voor zekerheid in plaats van de kans op een hoger pensioen dat ook lager kan uitvallen. Gepensioneerden kiezen eerder voor extra risico voor een kans op verhoging.
  • Naast zekerheid willen deelnemers ook graag een goed en geïndexeerd pensioen.
  • De meerderheid kiest voor het collectief delen van onder andere beleggingsrisico’s.
  • Maatschappelijk verantwoord beleggen is een taak voor pensioenfondsen. Zeker als het rendement er niet door daalt.
  • Werknemers en gepensioneerden zijn redelijk te spreken over de communicatie van het fonds. Een verbeterpunt is wel meer en eenvoudig communiceren over beleggen, kosten en rendement.
  • Deelnemers hebben weinig kennis van de pensioenregeling. Veel deelnemers weten bijvoorbeeld niet dat ze, samen met hun werkgever, betalen voor hun eigen pensioen. Niet voor het pensioen van de huidige gepensioneerden.

Wat doet BPFL met deze resultaten?

De resultaten helpen het bestuur bij het maken van beslissingen en beleid. Alle resultaten worden meegenomen in de plannen voor de komende jaren. De aanbevelingen uit het onderzoek helpen ons bewust te zijn van de informatiebehoeften van werknemers en gepensioneerden. Zo zullen we bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan communicatie over de pensioenregeling. Bijvoorbeeld het feit dat deelnemers betalen voor hun eigen pensioen. En niet dat van de huidige gepensioneerden.

We houden je op de hoogte

Ons fonds houdt je op de hoogte over jouw pensioen en de acties die we ondernemen naar aanleiding van dit onderzoek. Via de website , het online magazine J´ouw Dag   en onze digitale nieuwsbrief   ontvang je alle relevante informatie. Wil je meer weten over ons beleggingsbeleid? Lees dan deze uitleg.