Conversie

Als je gaat scheiden, kun je je ouderdomspensioen delen met je ex-partner. Dat staat in de wet. Dit verdelen van het pensioen wordt ook wel ‘verevening’ genoemd. Daarnaast heeft je ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Jij en je ex-partner kunnen ervoor kiezen om het ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen van je ex-partner om te zetten in een eigen recht op ouderdomspensioen voor je ex-partner. Dit heet conversie.

Hoe werkt het?

Het ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen van je ex-partner worden samen omgezet in een eigen recht op ouderdomspensioen voor je ex-partner. Het is dan alsof jouw ex-partner zelf dit pensioen heeft opgebouwd als werknemer bij ons fonds. Gebeurtenissen in jouw leven of het leven van je ex-partner hebben dan geen invloed meer op elkaars pensioen.

Voor- en nadelen

Of het volledig loskoppelen van het pensioen interessant is, hangt af van je persoonlijke situatie. De band tussen jou en je ex-partner wordt definitief verbroken voor wat betreft het pensioen. Dat heeft voor- en nadelen voor jou én voor je ex-partner:

Voordelen voor jou Voordelen voor je ex-partner
Je hoeft niets meer met je ex-partner te regelen. Dat doet ons fonds. Dit geldt overigens ook als je binnen 2 jaar na je scheiding verevening aanvraagt. Je ex-partner kan binnen de kaders van onze pensioenregeling beslissen wanneer zijn of haar pensioendeel ingaat.
Je ziet in één oogopslag hoeveel pensioen er voor je is als je inlogt in Mijn Pensioencijfers of www.mijnpensioenoverzicht.nl. Omdat je het pensioen voor je ex-partner niet meer ziet, krijg je een completer beeld van de stand van zaken. Je ex-partner kan verder beslissen of hij of zij gebruik maakt van de keuzemogelijkheden die onze pensioenregeling biedt om het pensioen op maat te maken, bijvoorbeeld tijdelijk eerst meer of minder pensioen te ontvangen.
  Je ex-partner krijgt een eigen inlog-mogelijkheid in Mijn Pensioencijfers. Zijn of haar pensioendeel is ook te zien op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
 Nadelen voor jou Nadelen voor je ex-partner
Als je ex-partner overlijdt, krijg je je pensioen niet meer terug. Dat geldt voor je ouderdomspensioen én het bijzonder partnerpensioen voor een eventuele nieuwe partner. Als je ex-partner geen betaald werk heeft, afhankelijk is van alimentatie én jij overlijdt voordat hij of zij met pensioen gaat, komt je ex-partner zonder inkomen te zitten. De alimentatie stopt als je komt te overlijden en bij conversie is er geen bijzonder partnerpensioen meer. Je ex-partner moet in deze situatie tot zijn of haar pensioen ingaat, voor ander inkomen zorgen. Soms heeft hij of zij dan recht op een Anw-uitkering van de overheid.

Wat moet je doen?

Volledig loskoppelen van pensioen is alleen mogelijk als je gaat scheiden (van tafel en bed) of als jullie niet langer meer geregistreerde partners zijn. Besluiten jij en je ex-partner hiertoe, dan moet je deze afspraak vastleggen in het echtscheidingsconvenant en dit binnen 2 jaar naar ons fonds sturen. Ons pensioenfonds moet hiermee instemmen. Log in om een scheiding te melden.