Nieuws

Februari was financieel geen slechte maand

De beleidsdekkingsgraad van ons fonds was eind februari 102,3%. Eind januari was dat nog 102,7%. Dit is daling, omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is. Als we kijken naar alleen de maand februari, dan hebben we financieel toch een positieve maand achter de rug.

Wat speelde er in februari?

De rente is gestegen. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan minder geld in kas hoeven te houden om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Ook de waarde van onze beleggingen steeg. Net als in januari deden met name de aandelen het erg goed. Beide ontwikkelingen zijn goed voor onze dekkingsgraad. Februari 2019 was daarom een goede maand voor onze financiële positie.
Het positieve effect is nog niet terug te zien in de beleidsdekkingsgraad, omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen 12 maanden. Als het de komende maanden ook goed blijft gaan, stijgt de beleidsdekkingsgraad op een gegeven moment vanzelf mee.

Ontwikkelingen en achtergronden

In deze grafiek zie je hoe de dekkingsgraad van ons fonds zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld. Daar lees je ook meer achtergrondinformatie over de dekkingsgraad en wat dit betekent voor onze financiële positie.

Te lage dekkingsgraad

Ons fonds moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 119,6%. De beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds is dus te laag. Dat betekent dat we te weinig financiële buffers hebben. Ons fonds heeft daarom een herstelplan ingediend bij DNB.

Bron: Bestuur