Wat is er geregeld?

Keuzes in de excedentregeling

Elke deelnemer in de excedentregeling heeft een eigen pensioenpot met een kapitaal en een eigen rendement. Het kapitaal en rendement wordt gekoppeld aan een zogeheten ‘risicoprofiel’ dat bij je leeftijd past.

Voor een jonge deelnemer is het doorgaans wenselijk om een hoger risicoprofiel te hebben, zodat hij meer rendement uit zijn beleggingen kan halen. Voor een oudere deelnemer is het belangrijk om het risico richting pensioendatum langzaam af te bouwen. Dit wordt automatisch zo ingeregeld. Je kunt dit niet kiezen. Er zijn wel andere keuzemomenten.

Keuzemomenten

Als je 55 jaar wordt, kies je om:

  • het risico in de beleggingen af te bouwen. Dat geeft meer zekerheid, maar ook kans op minder rendement (ook wel stabiel pensioen genoemd), of
  • door te beleggen met meer risico maar kans op meer rendement (variabel pensioen).

Als je met pensioen gaat moet je definitief kiezen:

  • wil je een stabiel pensioen? Dan zet ons fonds je pensioenkapitaal om in een pensioenuitkering (ouderdomspensioen, partnerpensioen en wezenpensioen) en keert dit uit, samen met het pensioen dat je hebt opgebouwd over het deel van je salaris in de pensioenregeling (= je salaris tot het maximaal pensioengevend jaarsalaris, zie kerncijfers).
  • wil je een variabel pensioen? Dan keert ons fonds aan jou alleen het pensioen uit dat je hebt opgebouwd over het deel van je salaris in de pensioenregeling (= je salaris tot het maximaal pensioengevend jaarsalaris, zie kerncijfers). Het pensioenkapitaal dat is opgebouwd over je salaris boven het maximaal pensioengevend jaarsalaris in de excedentregeling moet je onderbrengen bij een bank of verzekeraar van je eigen keuze. Deze instantie belegt het geld voor jou en met deze instantie maak je afspraken over de pensioenuitkering. (Bijvoorbeeld een deel uitkeren en een deel doorbeleggen).

Tot je pensioen kun je je keuze elk jaar aanpassen. Na je pensioen ligt je keuze vast.

Hoeveel pensioenkapitaal heb je?

De waarde van je pensioenkapitaal kun je online volgen in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers. Vanwege de verhuizing van onze administratie zullen deze gegevens in de loop van 2018 beschikbaar zijn.

Wat moet je doen?

Zodra een keuze aan de orde is, krijg je automatisch van ons bericht. Meer over de keuze lees je op deze pagina.