Onze actuele dekkingsgraad steeg in januari met 2,0%-punt naar 111,9%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,6%-punt naar 109,8%.
Hoe staan we ervoor?
Dit was de stand op 31 januari 2025:
- De actuele dekkingsgraad steeg van 109,9% (eind december) naar 111,9%.
- De beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden) steeg van 109,2% (eind december) naar 109,8%.
Ons fonds is financieel helemaal gezond als de beleidsdekkingsgraad 117,2% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren € 117,20 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook voldoende extra geld om tegenvallers op te vangen. Als onze beleidsdekkingsgraad aan het einde van het jaar lager is dan 104,4%, dan is ons fonds financieel niet gezond.
Waardoor steeg onze actuele dekkingsgraad?
In januari is de rente gestegen. Als de rente stijgt, dalen onze verplichtingen. Ons fonds hoeft dan minder geld apart houden voor het betalen van alle pensioenen. Als de verplichtingen dalen, stijgt normaal gesproken onze dekkingsgraad.
Ook onze beleggingen deden het in januari goed. Daardoor nam ons vermogen toe.
Het effect van de gestegen rente en de toename van ons vermogen zorgden samen voor een stijging van de actuele dekkingsgraad. Onze actuele dekkingsgraad steeg daarom met 2,0%-punt.
Waardoor ging onze beleidsdekkingsgraad omhoog?
De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is in januari gestegen met 0,6%-punt. Dat komt doordat de actuele dekkingsgraad eind januari 2025 hoger is dan de actuele dekkingsgraad eind januari 2024. Die laatste telt nu niet meer mee bij het berekenen van de beleidsdekkingsgraad.
Meer informatie
Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.