Nieuws

BPFL past reglementen aan. Wat betekent dat voor u als werkgever?

Per 1 januari 2025 past BPFL het pensioen- en uitvoeringsreglement aan. Dit is onder meer nodig om de gevolgen van claims over het recht op pensioen bij schijnzelfstandigheid te beperken. We leggen u graag uit hoe het zit én wat dit voor u als werkgever betekent.

Schijnzelfstandigheid en de Wet DBA

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand als zelfstandig wordt aangemerkt maar eigenlijk als werknemer in loondienst is. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) zorgt ervoor dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn voor het correct benoemen van de arbeidsrelatie. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst hierop controleren. Hierdoor komt schijnzelfstandigheid meer in beeld. Niet alleen bij u als werkgever, maar ook bij ons als pensioenfonds.

Geen premie betaald, wel recht op pensioen

Voor BPFL is het belangrijk om te weten of iemand daadwerkelijk zelfstandige of toch werknemer is volgens de wet DBA. Want een werknemer bouwt pensioen op bij BPFL. Oók als een werkgever die werknemer niet aanmeldt en geen pensioenpremie betaalt. Dat noemen we het principe ‘geen premie, wel recht’. Met andere woorden: als deze werknemer zijn pensioen opeist, is BPFL verplicht om dit toe te kennen. In dat geval brengen wij premie in rekening bij de werkgever.

Een voorbeeld:

Een zelfstandige werkt bij een supermarkt en wordt niet aangemeld bij BPFL. Vlak voor zijn AOW-datum geeft hij aan dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Een rechter kan dan met terugwerkende kracht vaststellen dat er daadwerkelijk een arbeidsovereenkomst was. Of de Belastingdienst bepaalt dat loonbelasting moet worden ingehouden. Vervolgens claimt de zelfstandige alsnog pensioen bij BPFL, zonder dat er premies zijn betaald.

Wijzigingen reglementen: correcte aanlevering gegevens nóg belangrijker

Zo’n pensioenclaim kost natuurlijk enorm veel geld, aangezien er geen premies zijn afgedragen voor deze deelnemer. Om de gevolgen van zo’n claim te beperken, past BPFL per 1 januari 2025 het pensioen- en uitvoeringsreglement aan. Dat betekent het volgende:

  • wordt een dienstverband met terugwerkende kracht vastgesteld? Dan bouwt de werknemer pas pensioen op vanaf het moment waarop de rechter het dienstverband vaststelt. Of vanaf het moment waarop de Belastingdienst bepaalt dat de loonheffing moet worden toegepast. Vanaf dat moment moet ook de pensioenpremie worden betaald;
  • de administratieve verplichting voor u als werkgever naar BPFL verandert. U moet – net als nu – de gegevens van uw werknemers tijdig, juist en volledig aanleveren. Daarnaast moet u vanaf 2025 zelf een administratie bijhouden van andere vormen van arbeid, zoals inhuur en detachering. Wij kunnen deze opvragen als dat nodig is.

Daarmee wordt het bijhouden van een goede administratie en het aanleveren van de juiste gegevens van personen die voor u werken (werknemers en anderen) dus nóg belangrijker. Tip: beoordeel de arbeidsrelaties met zelfstandigen op mogelijke schijnzelfstandigheid.