Nieuws

Dekkingsgraad stijgt naar precies 100%

Onze actuele dekkingsgraad is de afgelopen maand gestegen, van 96,8% naar 100,0%. De beleidsdekkingsgraad steeg ook in augustus. De dekkingsgraden zijn toch nog te laag om als financieel gezond gezien te worden.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 augustus 2022:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 96,8% naar 100,0%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 95,8% naar 96,3%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 117,9% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren € 117,90 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook voldoende extra geld om tegenvallers op te vangen. Als onze beleidsdekkingsgraad lager is dan 104,3%, staat ons fonds er financieel nog niet goed voor. Dat is bij ons fonds al een lange tijd het geval.

Waardoor steeg onze actuele dekkingsgraad?

Na 2 maanden met een dalende dekkingsgraad, liet de dekkingsgraad van ons fonds in augustus weer een mooie stijging zien. Dat is vooral te danken aan de stijgende rente. Als de rente stijgt, gaat onze dekkingsgraad normaal gesproken ook omhoog. Tenzij we veel geld verliezen met onze beleggingen.

In augustus deden onze beleggingen het inderdaad minder goed. Maar het effect van de rentestijging was groot genoeg om dat verlies op te vangen. Zo kon onze dekkingsgraad in augustus toch nog stijgen.

Waardoor ging onze beleidsdekkingsgraad omhoog?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is in augustus verder gestegen. Dat komt doordat de actuele dekkingsgraad eind augustus 2022 hoger is dan de actuele dekkingsgraad eind augustus 2021. Die laatste telt nu niet meer mee bij het berekenen van de beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.