Tijdelijke wettelijke regels: wat betekenen die voor jou?

We verwachten op 1 januari 2026 over te gaan naar het vernieuwde pensioenstelsel. Om die overstap soepel te laten verlopen, maken we tot die tijd gebruik van nieuwe tijdelijke wettelijke regels. Die regels gaan over het verhogen en verlagen van de pensioenen. Maar ze hebben voor- en nadelen. Daarom hebben we goed onderzocht wat ze betekenen voor de pensioenen van onze deelnemers en pensioengerechtigden.

We maken gebruik van tijdelijke regels

We verwachten op 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling.

Op de pagina 'Nieuwe pensioenregeling' lees je er meer over. De tijdelijke regels zijn er voor de periode tót aan die overgang. We mogen er gebruik van maken omdat we de opgebouwde pensioenen willen omzetten naar de nieuwe pensioenregeling.

Onze financiële positie was eind 2023 niet goed. Er was toen een kans dat we de pensioenen begin 2024 zouden moeten verlagen, omdat de dekkingsgraad te laag was. Door gebruik te maken van de tijdelijke regels, konden we een verlaging voorkomen.

Dit jaar en vorig jaar staan we er financieel beter voor. We hebben vorig jaar opnieuw bekeken wat het gebruikmaken van de tijdelijke regels betekent voor de pensioenen van onze deelnemers en pensioengerechtigden. Dit jaar hebben we dit minder uitgebreid gedaan. Wil je weten wat de impact is op jouw pensioen, dan verwijzen we naar de resultaten die we hiervoor vorig hebben gedeeld.

Overbruggingsplan

Om gebruik te mogen maken van de tijdelijke regels, moeten we ieder jaar een overbruggingsplan maken voor de periode tot aan de overgang. In het overbruggingsplan staat hoe we ervoor zorgen dat onze dekkingsgraad op 1 januari 2026 minimaal 103% is.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar ingestemd met ons overbruggingsplan. Dit jaar hebben we ons plan opnieuw ingediend bij DNB. Net als vorig jaar heeft het verantwoordingsorgaan van ons fonds ook nu weer aangegeven dat het achter ons besluit staat.

Voor- en nadelen tijdelijke regels

Het gebruik van de tijdelijke regels heeft voor- en nadelen.

Onze dekkingsgraad moet 103% zijn als we overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Die dekkingsgraad is belangrijk. In dat geval hebben we genoeg geld om bij de overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel rekening te houden met de belangen van alle deelnemers en gepensioneerden. En om de wettelijk verplichte reserves te vullen.

Met de tijdelijke regels kunnen we de dekkingsgraad tussentijds makkelijker bijsturen. Halen we die 103% niet? Dan moeten we de pensioenen verlagen volgens de tijdelijke regels. Dat is een nadeel. Want volgens de huidige regels hoeft dit niet. Al hopen we natuurlijk dat verlagen niet nodig is. Om je een goed beeld te geven: eind mei 2025 was onze dekkingsgraad 115,2%.

Een voordeel van de tijdelijke regels is dat we de pensioenen eerder kunnen verhogen dan bij de huidige regels. Dat mag bij een dekkingsgraad vanaf 105%. Bij de huidige regels mogen we pas verhogen bij 110%. Het is overigens geen zekerheid dat we de pensioenen ook verhogen als de dekkingsgraad hoog genoeg is.

Een 'evenwichtig' besluit

We hebben het besluit om de nieuwe regels te gebruiken vorig jaar niet zomaar genomen. We hebben onderzocht of dat besluit wel 'evenwichtig' is. Ofwel: of we rekening houden met de belangen van alle deelnemers en pensioengerechtigden. Nu en in de toekomst. De uitwerking van de tijdelijke regels kan namelijk voor deelnemers en leeftijdsgroepen anders zijn.

De verschillen vallen bij ons fonds erg mee. Dat komt ook omdat we maar een hele korte periode gebruik verwachten te maken van de tijdelijke regels. Bekijk de resultaten die we vorig jaar hebben gedeeld.

Goed om te weten: in onze berekeningen zijn we ervan uitgegaan dat we op 1 januari 2026 overgaan op de nieuwe pensioenregeling. Dus ook als de dekkingsgraad lager is dan 103%.

Als de dekkingsgraad te laag is, bekijken we samen met onze sociale partners of de overgang wel verstandig is.

Lukt het niet om op 1 januari 2026 over te gaan? Dan bekijken we volgend jaar opnieuw wat de beste keuze is voor ons fonds: gebruik blijven maken van de tijdelijke regels of toch de huidige regels volgen.