Verandert je situatie?

Samenwonen

Samen meubels uitzoeken? Dan ook samen naar de notaris! Want als je gaat samenwonen, deel je meer met elkaar. Op persoonlijk vlak en financieel.

Wat moet je doen?

Wil je dat je partner recht krijgt op partnerpensioen na je overlijden? Dan moet je je partner zelf bij ons aanmelden. Ga naar Mijn Pensioencijfers en vul het formulier in.

Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden:

  • je bent nog niet met pensioen
  • jij en je partner wonen op hetzelfde adres
  • jullie hebben een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris. In dit contract moet de onderhoudsverplichting opgenomen zijn
  • jij en je partner zijn geen familie van elkaar in rechte lijn (ouder of kind)

Je ontvangt bericht als wij de aanmelding van je partner hebben verwerkt. Vanaf dan staat je partner in Mijn Pensioencijfers. In het jaar volgend op de aanmelding staat je partner ook genoemd in je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Gaan jullie uit elkaar? Vergeet dan niet om je partner ook weer af te melden.

Meld je partner aan

In deze korte video legt Mark uit wat het partnerpensioen is en hoe je jouw partner bij ons aanmeldt.

Hoeveel krijgt je partner?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en bekijk hoeveel partnerpensioen er is geregeld voor je partner als jij komt te overlijden. Daarnaast heeft je partner mogelijk recht op Anw-pensioen.

Ook de overheid regelt een uitkering voor nabestaanden. Dit is de Anw-uitkering. De voorwaarden hiervoor vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Wat kun je verder regelen?

Je kunt ervoor zorgen dat je partner na je overlijden een hoger inkomen ontvangt. Hiervoor kun je zelf een verzekering afsluiten bij een verzekeraar.