Wat is er geregeld?

Excedentregeling

Voor wie

Alle werknemers die bij een werkgever in dienst waren die de excedentregeling afneemt bij ons fonds en verder:

  • ouder waren dan 18 jaar
  • een fulltime jaarsalaris hadden boven het maximum van de pensioenregeling (zie kerncijfers)

Hoeveel pensioen?

De hoogte van je pensioen hangt af van de hoogte van het pensioenkapitaal (ingelegde premie plus de winst door beleggen), de stand van de rente, de keuzes die jij maakt en andere economische ontwikkelingen op jouw pensioendatum. Ook de inkooptarieven zijn nog niet bekend. Het is daarom vooraf moeilijker om in te schatten hoe hoog je pensioen zal zijn.

Keuzes voor je pensioen

Als je 55 wordt moet je keuzes maken over wat jij wilt dat we doen met je pensioenkapitaal: ga je voor een stabiel of een variabel pensioen? Deze keuze kun je elk jaar aanpassen. Enkele maanden voor je pensioendatum maak je een definitieve keuze. Over deze keuzes ontvang je dan automatisch een brief met meer informatie.

Soorten pensioen

In de excedentregeling bouwde je een kapitaal op voor een ouderdomspensioen voor jezelf, in plaats van een recht op een uitkering. Dat werkte zo: samen met je werkgever betaalde je elk jaar een bepaald bedrag voor je pensioen. Ons fonds belegt dit geld tot de pensioendatum. Het kapitaal dat je op deze manier tot aan je pensioendatum hebt opgebouwd, bepaalt onder andere de hoogte van je pensioen. Kom je te overlijden voor je pensioendatum? Dan wordt het kapitaal gebruikt voor een partnerpensioen of wezenpensioen voor je eventuele nabestaanden.

Niet voor iedereen

Wil je weten of jouw werkgever de excedentregeling afnam bij ons? Vraag dit dan na bij je toenmalige werkgever of neem met ons contact op. Je kunt ook inloggen en in Mijn Pensioencijfers kijken of en zo ja, hoeveel pensioenkapitaal je hebt opgebouwd in de excedentregeling.

Het volledige pensioenreglement vind je hier.