Nieuws

Je pensioen gaat niet omhoog, maar ook niet omlaag in 2024

In 2024 kunnen we je pensioen helaas niet verhogen. Maar we hoeven het gelukkig ook niet te verlagen. Het afgelopen jaar is onze financiële positie erg verbeterd. Maar deze is nog niet goed genoeg om je pensioen te mogen verhogen.

Ons fonds maakt gebruik van nieuwe tijdelijke wettelijke regels voor het verhogen en verlagen van je pensioen. Hierdoor hoeven we je pensioen nu niet te verlagen. Daarnaast is ons fonds afgelopen jaar financieel weer een stuk gezonder geworden. Maar we zijn nog niet financieel gezond genoeg om je pensioen te kunnen verhogen.

Financiële positie beter, maar nog niet goed genoeg

Bij het verhogen van de pensioenen moeten we volgens de wet uitgaan van de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Dat noemen we de beleidsdekkingsgraad. Onze beleidsdekkingsgraad moet nog verder verbeteren voordat we de pensioenen mogen verhogen.

Hoe financieel gezond ons fonds is, kun je aflezen aan de dekkingsgraad. Voor een verhoging moet onze beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden) in september minimaal 105% zijn. Deze was op dat moment 102,6%.