Nieuws

Lichte stijging beleidsdekkingsgraad

Onze beleidsdekkingsgraad is de afgelopen maand een klein beetje gestegen, en is nu 94,4%. Dat is 0,2% hoger dan eind januari. De actuele dekkingsgraad van ons fonds daalde in februari juist met 0,2%. Beide dekkingsgraden zijn nog altijd erg laag. 

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 28 februari 2022:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 94,0% naar 93,8%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 94,2% naar 94,4%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,8% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren € 116,80 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook nog voldoende extra geld om tegenvallers op te vangen. Als onze beleidsdekkingsgraad lager is dan 104,3%, staat ons fonds er echt niet goed voor. Dat is nu dus al enige tijd het geval.

Waardoor daalde onze actuele dekkingsgraad?

Februari was net als januari een slechte maand voor beleggers. Ook onze beleggingen werden weer iets minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af; we hebben dus minder geld dan op 31 januari 2022. En dat heeft direct een negatief effect op onze actuele dekkingsgraad.

De rente daalde eveneens een beetje. Hierdoor stegen onze verplichtingen de afgelopen maand. Met verplichtingen bedoelen wij het geld dat wij moeten reserveren voor het uitbetalen van alle pensioenen. Niet alleen aan je oud-collega’s die al met pensioen zijn, maar ook aan iedereen die later pensioen van ons fonds krijgt. Zoals jij en je collega’s.

We hadden doordat onze beleggingen minder waard werden minder geld, terwijl we juist méér geld nodig hadden. En dan daalt de dekkingsgraad dus.

Waardoor ging onze beleidsdekkingsgraad omhoog?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is iets gestegen in februari. Dat komt doordat de actuele dekkingsgraad eind februari 2022 hoger is dan de actuele dekkingsgraad eind februari 2021. Die laatste telt nu niet meer mee bij het berekenen van de beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.