Nieuws

Wanneer weten we meer over de verlaging van je pensioen?

Het nieuwe jaar is begonnen en we wachten met spanning de voorlopige dekkingsgraad van 31 december 2020 af. Deze wordt bekend na 18 januari. Op basis van deze dekkingsgraad nemen we een besluit over de verlaging van de pensioenen. Dit is zeer waarschijnlijk. Het besluit valt in maart.

Wat is er aan de hand?

Onze financiële positie is al lange tijd niet goed. Elke maand publiceren we hierover informatie in deze grafiek. In ons herstelplan staat welke maatregelen we nemen om onze financiële positie te verbeteren. Een verlaging van de pensioenen wordt hierin opgenomen als uiterste middel.

Bij welke dekkingsgraad moet het fonds de pensioenen verlagen?

Het fonds mag de pensioenen niet zomaar verlagen. Daarvoor gelden wettelijke regels. De noodzaak om de pensioenen te moeten verlagen staat in het herstelplan. Dat plan moeten pensioenfondsen jaarlijks opstellen op basis van die wettelijke regels.
Minister Koolmees heeft een uitzondering op de wet gemaakt. Hij heeft gezegd dat pensioenfondsen de pensioenen alleen hoeven te verlagen als de dekkingsgraad eind 2020 lager is dan 90%. Eind november was onze actuele dekkingsgraad 86,9%. De kans is klein dat de dekkingsgraad in december voldoende stijgt. Dus we verwachten dat we de pensioenen in 2021 helaas zullen moeten verlagen.

Wanneer weten we definitief of een verlaging nodig is?

Eind januari publiceren we de voorlopige stand van de dekkingsgraad per 31 december 2020, zoals u dat van ons gewend bent. In de weken erna wordt het definitieve cijfer vastgesteld. Dit duurt even. We hebben namelijk beleggingen over de hele wereld en niet alle informatie is meteen beschikbaar. Eind maart neemt het bestuur van ons fonds een besluit over de verlaging.
Dan kunnen we je ook vertellen hoeveel je pensioen omlaag gaat en per wanneer de verlaging ingaat. Enkele maanden voordat de verlaging ingaat, ontvang je van ons persoonlijk bericht. De verlaging wordt niet met terugwerkende kracht doorgevoerd.

Meer informatie

We publiceren geregeld nieuws op deze website en actualiseren de informatie over onze financiële positie in deze grafiek.
Ook informeren wij je via het online magazine J’ouw Dag en sturen geregeld een digitale nieuwsbrief. Ontvang je die nog niet? Geef dan je e-mailadres door in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers van deze website.
Heb je vragen over je pensioen? Neem contact op. Onze medewerkers helpen je graag.