Nieuws

Waarom verschillen de bedragen op het UPO met vorig jaar?

Bouw je bij ons fonds pensioen op? Dan krijg je deze maand van ons het jaarlijkse overzicht van jouw pensioen bij ons fonds: het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Hierin zie je wat er is geregeld. Voor jezelf en voor je partner en kinderen.

Je ziet jouw pensioen in verschillende bedragen. Net als vorig jaar staat er een plaatje op het pensioenoverzicht met drie pijlen. Hieronder staat een voorbeeld van deze afbeelding:

Deze pijlen laten zien wat er met het pensioen in de toekomst kan gebeuren. Het middelste bedrag kun je gebruiken om na te gaan of het verwachte pensioen voor jou genoeg is. De andere twee bedragen geven aan in welke richting jouw pensioen bij ons fonds zich kan ontwikkelen. Rechts als het erg meezit of links als het erg tegenzit met de economie. In de veelgestelde vragen over het UPO lees je daar meer over.

Lager dan vorig jaar

Het valt je misschien op dat de bedragen bij de drie pijlen niet zijn gestegen. Die bedragen zijn lager. Soms 9% tot 15% lager dan afgelopen jaar. Zelfs als je gewerkt hebt in 2020 en jouw opgebouwde pensioen (onderaan de pijl) wel is gestegen.

Dat komt door een andere berekening. We kijken in de toekomst en doen een voorspelling. De cijfers waarmee we deze voorspelling berekenen, bepalen wij niet zelf. Dat doen we volgens de regels van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft die regels aangepast. De rente waarmee we rekenen is dit jaar lager. Daardoor is er een kans dat jouw pensioen straks ook lager zal zijn. Hoe jonger je bent, des te groter het effect van deze nieuwe rekenregels.

Is jouw pensioen straks echt lager?

Dat kunnen we niet zeggen. De berekening laat een voorspelling zien op basis van wat we nu weten. Tussen nu en het moment waarop je pensioen ingaat kan er nog veel veranderen. In je werk en privé. Maar ook bij ons fonds en in de pensioensector. Denk daarbij aan het nieuwe pensioenstelsel.

Pensioenverlaging van 0,85% zit hier nog niet bij

Je kon het al op onze website lezen: de verlaging van je pensioen gaat helaas door. De verlaging van het pensioen met 0,85% verwerken we in onze administratie per 31 december 2021. Het UPO dat je nu ontvangt is de stand per 31 december 2020. Je ziet deze verlaging dus nog niet terug op dit UPO. Je ontvangt zeer binnenkort een brief met meer informatie over de verlaging van het pensioen.

Wat kun je doen?

Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers voor een actueel overzicht van jouw pensioen. Hier vind je ook handige tools om meer inzicht te krijgen in jouwpensioen. Ook kun je er online direct zaken met ons regelen. Ben je je pensioenoverzicht kwijt? Dan vind je die hier terug bij Documenten.

Heb je vragen over het pensioenoverzicht?

Lees de veelgestelde vragen op deze website. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.