Nieuws

Ook maart was positief voor onze financiële positie

Na februari verbeterde ook in maart onze financiële positie. Onze actuele dekkingsgraad steeg met ruim 3,5%.

Onze dekkingsgraden blijven helaas te laag. Daarom hebben we je eerder al laten weten dat we de pensioenen moeten verlagen

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 maart 2021:

 • De actuele dekkingsgraad steeg van 90,5% naar 94,1%.
 • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 84,6% naar 85,8%.

Ons fonds is financieel helemaal gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,5% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,50 aan vermogen in kas. Dit zijn de kosten voor het uitkeren van je pensioen, inclusief een buffer.

Wat betekent dit voor je pensioen?

De financiële positie eind december 2020 was niet goed genoeg. We moeten de pensioenen daarom met 0,85% verlagen. Lees voor meer informatie de veel gestelde vragen over de verlaging van de pensioenen.
Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun jij je pensioen tijdelijk niet meenemen. Omdat ons fonds een beleidsdekkingsgraad heeft onder de 100%, mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Waarom stegen de dekkingsgraden in maart?

Er waren drie belangrijke ontwikkelingen:

 1. De marktrentes zijn gestegen.
  Dat kwam met name door de plannen van de Amerikaanse president Biden. Hij gaat veel geld uitgeven aan coronamaatregelen om economie van Amerika te steunen. Een hogere rente heeft voor ons fonds twee gevolgen. Ten eerste is er minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Ten tweede daalt de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Dat is geen goed nieuws. Maar dat tweede effect is kleiner. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.

 2. Andere beleggingen werden meer waard.
  Aandelen (in westerse landen) en beleggingen in vastgoed werden meer waard. Daar profiteren wij ook van, omdat wij ook daarin beleggen.

 3. De dip van vorig jaar gaat uit het gemiddelde.
  Vorig jaar in maart stonden we er heel anders voor. Dat was de start van de coronacrisis. Toen werd onze financiële positie in één klap veel slechter. Deze ‘dip’ van vorig jaar gaat nu uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad. Die ging daardoor ook omhoog in maart.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur