Nieuws

Februari was positief voor onze financiële positie

Februari was voor ons fonds een goede maand. Onze actuele dekkingsgraad steeg 3,5%. Dat kwam doordat de rente én de waarde van onze aandelen stegen. Beiden zijn positief voor onze financiële positie.

Onze dekkingsgraden blijven helaas te laag. Daarom hebben we je eerder al laten weten dat we de pensioenen moeten verlagen.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 28 februari 2021:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 87,0% naar 90,5%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 84,3% naar 84,6%.

Ons fonds is financieel helemaal gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,5% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,50 aan vermogen in kas. Dit zijn de kosten voor het uitkeren van je pensioen, inclusief een buffer.

Wat betekent dit voor je pensioen?

We moeten de pensioenen gaan verlagen. Hoeveel de pensioenen omlaag gaan en per wanneer dat gebeurt, kunnen we je binnenkort vertellen. Lees voor meer informatie de veel gestelde vragen over de verlaging van de pensioenen.
Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun jij je pensioen tijdelijk niet meenemen. Omdat ons fonds een beleidsdekkingsgraad heeft onder de 100%, mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Waarom stegen de dekkingsgraden in februari?

Er waren twee belangrijke ontwikkelingen:

1. De marktrentes stegen
Dat kwam door de plannen van de Amerikaanse president Biden. Hij gaat veel geld uitgeven aan corona maatregelen om economie van Amerika te steunen. Als de rente stijgt, is minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie.

2. Over de hele wereld werden de aandelen meer waard
Daar profiteren wij ook van, omdat wij (ook) beleggen in aandelen. Onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties) daalden in waarde. Maar dat effect was kleiner dan de stijging van de aandelen. Ons vermogen groeide.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur