Nieuws

Dekkingsgraad is licht gestegen in juni

Onze financiële positie is afgelopen maand iets verbeterd. Dat zien we aan onze dekkingsgraden. Die gingen in de maand juni omhoog. Onze dekkingsgraden blijven helaas te laag. Daarom hebben we je eerder al laten weten dat we de pensioenen moeten verlagen.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 juni 2021:

  • De actuele dekkingsgraad is gestegen van naar 94,8% naar 95,0%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 87,9% naar 88,8%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,9% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,90 aan vermogen in kas. Naast genoeg geld voor de pensioenen is er dan ook nog voldoende buffer.

Wat betekent dit voor je pensioen?

De dekkingsgraden zijn dus gestegen. Toch is de financiële positie van ons fonds niet goed genoeg. Of dit opnieuw gevolgen heeft voor je pensioen weten we nu nog niet. Pas aan het einde van het jaar maakt het pensioenfonds de balans op.

Eind december 2020 was onze financiële positie niet goed genoeg. Daarom hebben we begin dit jaar moeten besluiten om de pensioenen met 0,85% te verlagen. Deze verlaging wordt op 1 januari 2022 doorgevoerd. Je ontvangt hier in september nog een persoonlijke brief over. Voor meer informatie kun je ook de veelgestelde vragen over de verlaging van de pensioenen lezen.

Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun je je pensioen tijdelijk niet meenemen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds is namelijk lager dan 100%. Daarom mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Waarom stegen de dekkingsgraden in juni?

Onze aandelen werden meer waard. Wel ging de rente omlaag.

In juni daalde de rente. Ons fonds heeft dan meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is geen goed nieuws voor onze financiële positie. Wel werden onze aandelen de afgelopen maand meer waard. Hierdoor groeide ons vermogen voldoende om te zorgen voor een stijging van de actuele dekkingsgraad.

Coronadip langzaam uit beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Vorig jaar in juni zaten we nog in de coronacrisis. Onze financiële positie was hierdoor in het voorjaar van 2020 snel verslechterd. Inmiddels verdwijnt die ‘dip’ van vorig jaar langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur