Nieuws

Verbetering financiële positie maar nog niet uit de problemen

In november is onze financiële positie verbeterd. Onze dekkingsgraden zijn nog wel te laag. Zeer waarschijnlijk moeten we de pensioenen verlagen in 2021.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 november 2020:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 82,0% naar 86,9%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, daalde van 85,7% naar 85,2%.

Ons fonds is financieel helemaal gezond als de beleidsdekkingsgraad 116,9% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, € 116,90 aan vermogen in kas. Dit zijn de kosten voor het uitkeren van je pensioen, inclusief een buffer.

Waarom steeg de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad steeg in november, omdat onze (aandelen-)beleggingen meer waard werden. De belangrijkste oorzaak daarvan waren de positieve berichten over de coronavaccins. Met name begin november reageerden de financiële markten goed op het nieuws van farmaceuten dat er binnenkort een goedwerkend coronavaccin beschikbaar komt.
Ook steeg de rente in november. Daardoor hoeft ons fonds minder geld opzij te leggen om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Beide ontwikkelingen zijn positief voor onze financiële positie.

Wat betekent dit voor je pensioen?

Op dit moment verandert er niets aan je pensioen. Een verlaging per 1 januari 2021 is wel waarschijnlijk. Minister Koolmees heeft gezegd dat pensioenfondsen hun pensioenen alleen hoeven te verlagen als de actuele dekkingsgraad lager is dan 90%. Ondanks de positieve ontwikkelingen in november liggen we nog ver onder dat niveau. De peildatum is 31 december 2020. Het is nu niet te zeggen hoe we er dan financieel voor staan. Begin 2021 maken we de balans op en kunnen we je vertellen wat er gaat gebeuren. In maart nemen we hierover een besluit. We houden je op de hoogte!

Geen waardeoverdracht

Ga je uit dienst? Of ben je net in dienst? Dan kun jij je pensioen tijdelijk niet meenemen. Omdat ons fonds een beleidsdekkingsgraad heeft onder de 100%, mogen we nu niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier lees je ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur