Nieuws

Nieuw pensioenstelsel een stap dichterbij

Minister Koolmees van sociale zaken, de werkgevers en de vakbonden zijn het eens geworden over de uitwerking van een nieuw pensioenstelsel. De manier waarop iedereen via zijn werk pensioen opbouwt, gaat veranderen. In de tussentijd versoepelt de minister de regels rondom het verlagen van de pensioenen.

Wat is de belangrijkste wijziging?

Je krijgt een andere pensioenregeling. Je pensioen wordt minder voorspelbaar. In de toekomst wordt de kans op mee- en tegenvallers groter. Je pensioen kan sneller meegroeien met de algemene prijsstijgingen, maar gaat ook sneller omlaag als het economisch tegenzit. Er worden wel buffers ingebouwd, zodat die schokken niet te groot zijn.

Check je pensioen!

Het wordt dus nóg belangrijker om geregeld te checken hoe je pensioen ervoor staat. Dat hoeft het niet te zijn. Lees hier hoe je dat in een paar klikken doet. Dan kom je straks niet voor verrassingen te staan.

Gaat je pensioen in 2021 omlaag?

Minister Koolmees heeft de regels versoepeld. Hij heeft gezegd dat we de pensioenen alleen hoeven te verlagen als onze actuele dekkingsgraad op 31 december 2020 onder de 90% ligt. Dat was 100%. Eind mei was onze actuele dekkingsgraad 82,7%. De kans op een verlaging van de pensioenen per 1 januari 2021 is er dus nog, maar hij is minder groot.

Hoe gaat het nu verder?

Het nog niet zeker of het doorgaat. De partijen die betrokken waren bij de besprekingen leggen de uitwerking op korte termijn voor aan hun achterban. Op 4 juli hebben alle partijen dat naar verwachting gedaan. Daarna moet de wet aangepast worden. Volgens de planning moeten alle pensioenregelingen voor 2026 aangepast zijn.

Bron: Rijksoverheid