Nieuws

Wat als het mee- of tegenzit?

Wat gebeurt er met je pensioen als het langere tijd economisch goed of juist heel slecht gaat? Die inschatting zie je vanaf begin oktober voor het eerst op de nationale pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Als je inlogt op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je de geschatte bedragen van je pensioen als er in de toekomst mee- of tegenvallers zijn. Je ziet een inschatting van je totale pensioen dat je hebt opgebouwd via je werk, inclusief de AOW. AOW is het pensioen dat je vanaf een bepaalde leeftijd van de overheid ontvangt.

Hoe ziet die inschatting eruit?

Je ziet de inschatting van je pensioen met drie pijlen, die samen vanuit één punt starten. Deze afbeelding is wettelijk voorgeschreven en wordt door alle pensioenfondsen op een zelfde manier gebruikt. Het onderste bedrag is geen geschat bedrag. Dit is het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd. De bovenste drie zijn een inschatting van het pensioen waarop je lijkt te gaan uitkomen in verschillende situaties:

  • Het verwachte eindresultaat
    Dit zie je in het midden bovenaan. Dit is het pensioen waar je op dit moment op uit lijkt te komen. Er is 50% kans dat je pensioen lager uitvalt en 50% kans dat je pensioen hoger uitvalt.
  • Als het meezit
    Bij de rechter pijl zie je het bedrag waar je op uit lijkt te komen als het economisch erg meezit. De kans is heel klein (5%) dat je uitkomt op een hoger bedrag dan het rechter bedrag.
  • Als het tegenzit
    Bij de linker pijl zie je het bedrag waar je op uit lijkt te komen als het economisch gezien veel slechter gaat dan verwacht. De kans is ook heel klein (5%) dat je uitkomt op een lager bedrag dan het linker bedrag.

Volgend jaar: ook op je UPO

Je krijgt elk jaar een overzicht van je pensioen bij ons fonds. Dat is het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Op je UPO volgend jaar zie je deze inschatting ook. De bedragen gaan dan alleen over het pensioen dat je van ons fonds kunt verwachten.

Meer weten?

Op deze website lees je meer informatie over de inschatting van je pensioen als het mee- of tegenzit. Lees ook de veelgestelde vragen over mijnpensioenoverzicht.nl. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.