Nieuws

Waarschijnlijk gaan de pensioenen in 2020 omlaag

Je hebt het vast gelezen of gehoord in de media: 'Pensioenfondsen moeten korten'. Ook bij BPFL is er grote kans dat we de pensioenen in 2020 moeten verlagen.

Hierover hebben we al eerder bericht (check deze grafiek). We hebben niet genoeg buffers om nieuwe tegenvallers op te vangen. En die tegenvallers doen zich nu voor: de rente is steeds lager, de beleggingen brengen niet genoeg op en de overheid heeft de financiële regels voor pensioenfondsen aangescherpt. Dit brengt een verlaging van pensioenen dichterbij. Zelfs al in 2020.

Dekkingsgraad te laag

We moeten eind 2019 een actuele dekkingsgraad hebben van minimaal rond de 95%. Op dit moment zitten we op 92,3% (juli 2019). Dat komt doordat de rente laag is, waardoor we extra geld opzij moeten zetten, en wij niet genoeg verdienen met onze beleggingen om dat te compenseren.

Is op 31 december 2019 onze actuele dekkingsgraad nog steeds te laag? Dan moeten we de pensioenen in 2020 verlagen. Dat is nodig, omdat we niet alleen nu, maar óók straks alle pensioenen moeten kunnen blijven betalen.

Nog niet helemaal zeker

Er is nog niets helemaal zeker. De kans op een verlaging is groter geworden. Elke maand publiceren wij cijfers over onze financiële positie, zodat je kunt zien hoe de dekkingsgraad zich ontwikkelt. We houden je op de hoogte.

Bron: Bestuur