Nieuws

Oktober: financieel een mindere maand voor ons fonds

Afgelopen maand is onze financiële positie verslechterd.

Dat is te zien aan onze beleidsdekkingsgraad. Eind oktober was deze 104,1%. De maanden daarvoor bleef hij stabiel op 104,2%.

Waarom daalde de dekkingsgraad in oktober?

Twee ontwikkelingen hebben veel invloed op onze financiële positie:

  1. Een stijging of daling van de rente waarmee wij moeten rekenen
    Bij een lage rente moet ons fonds meer geld opzij zetten om (later) alle pensioenen te kunnen betalen dan bij een hoge rente. Dat is vergelijkbaar met als je geld op een bank zet. Dan houd je op lange termijn meer geld over als de spaarrente hoog is. Ook voor ons fonds geldt: hoe hoger de rente, des te beter voor onze financiële positie;
  2. Een stijging of daling van de waarde van onze beleggingen
    Hoe meer vermogen, des te beter voor onze financiële positie.

In oktober daalde de rente en werden onze beleggingen (met name de aandelen) minder waard. Daardoor verslechterde onze financiële positie als je alleen kijkt naar oktober met 2,8%. Dat negatieve effect vertaalde zich ook in een lichte daling van de beleidsdekkingsgraad (= een gemiddelde van 12 maanden).

Ontwikkelingen en achtergronden

In deze grafiek zie je hoe de dekkingsgraad van ons fonds zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld. Daar lees je ook meer achtergrondinformatie over de dekkingsgraad en wat dit betekent voor onze financiële positie.

Te lage dekkingsgraad

Ons fonds moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 121,7%. De beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds is dus te laag. Dat betekent dat we te weinig financiële buffers hebben. Ons fonds heeft daarom een herstelplan ingediend bij DNB.

Bron: Bestuur