Verlaging pensioenen?

Zo zit het bij ons fonds

Je hebt het vast gelezen of gehoord in de media: ‘Pensioenfondsen moeten korten’, ‘Kortingen zijn onvermijdelijk’. Voor alle duidelijkheid: ‘korting’ is hierbij niet positief bedoeld. In een winkel levert een korting geld op. Maar een ‘korting’ van je pensioen kost je geld, want je pensioen gaat daardoor omlaag. Je krijgt dus (straks) minder geld van ons fonds. Wij spreken dan ook van een ‘verlaging’.

Een verlaging is mogelijk

Helaas kunnen wij een verlaging van de pensioenen niet meer uitsluiten. Onze financiële positie is niet goed genoeg. We hebben genoeg geld om de pensioenen nu te betalen, maar te weinig buffers om tegenvallers op te vangen. Daarom is er al langer een herstelplan.

Waarom is dat zo?

Er is nu een aantal tegenvallers tegelijk:

  1. Met stip op één staat de lage rekenrente. Nog nooit was deze zo laag voor pensioenfondsen. Als de rente laag is, moeten pensioenfondsen meer geld opzij leggen om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.
  2. We kunnen dat geld verdienen met beleggen. We verdienen daar op dit moment niet genoeg geld mee om het effect van de lage rente op te vangen.
  3. Tenslotte hebben we te maken met strengere rekenregels van de overheid.

Onze dekkingsgraad (check deze grafiek) is hard gedaald. Als de dekkingsgraad teveel daalt, is het zonder verlagingen niet meer mogelijk om binnen een bepaalde tijd weer financieel gezond te worden.

Wanneer weten we meer?

Of we de pensioenen moeten verlagen, weten we pas aan het einde van dit jaar. Uiteraard houden we je op de hoogte.

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat je hierover vragen hebt. Check daarom deze veelgestelde vragen. Deze vragen worden uitgebreid zodra we meer weten. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. Onze medewerkers helpen je graag.