Verlaging pensioenen?

Zo zit het bij ons fonds

Je hebt het vast gelezen of gehoord in de media: ‘Pensioenfondsen moeten korten’, ‘Kortingen zijn onvermijdelijk’. Voor alle duidelijkheid: ‘korting’ is hierbij niet positief bedoeld. In een winkel levert een korting geld op. Maar een ‘korting’ van je pensioen kost je geld, want je pensioen gaat daardoor omlaag. Je krijgt dus (straks) minder geld van ons fonds. Wij spreken dan ook van een ‘verlaging’.

Een verlaging is minder waarschijnlijk

In het najaar konden wij een verlaging van de pensioenen niet meer uitsluiten. Onze financiële positie was niet goed genoeg. We hadden genoeg geld om de pensioenen te betalen, maar te weinig buffers om tegenvallers op te vangen. Daarom is er al langer een herstelplan.

Minister Koolmees heeft in november 2019 echter op de pauzeknop gedrukt. De minister heeft besloten dat we langer de tijd krijgen om te herstellen. De kritische ondergrens was 95%. Door de maatregel van Koolmees is deze verlaagd naar 90%.

  • Is de actuele dekkingsgraad op 31 december lager? Dan moeten we de pensioenen verlagen.
  • Is de actuele dekkingsgraad op 31 december hoger? Dan is een verlaging per 1 januari 2020 van de baan.

Wanneer weten we meer?

Of we de pensioenen moeten verlagen, weten we pas aan het einde van dit jaar. Uiteraard houden we je op de hoogte.

Waarom staat ons fonds er niet goed voor?

Er is een aantal tegenvallers tegelijk:

  1. Met stip op één: de lage rekenrente. Nog nooit was deze zo laag voor pensioenfondsen. Als de rente laag is, moeten pensioenfondsen meer geld opzij leggen om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.
  2. We kunnen dat geld verdienen met beleggen. We verdienen daar niet genoeg geld mee om het effect van de lage rente op te vangen.
  3. Tenslotte hebben we te maken met strengere rekenregels van de overheid.

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat je hierover vragen hebt. Check daarom deze veelgestelde vragen. Deze vragen worden uitgebreid zodra we meer weten. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. Onze medewerkers helpen je graag.