“Nu én straks een goed pensioen!”

Paul Heikoop

“ Ik wil bewaken dat ons pensioen niet steeds minder wordt.” Paul Heikoop (39) is assistent-manager bij een supermarkt in Nunspeet. Sinds begin dit jaar is hij ook voorzitter van het verantwoordingsorgaan van ons pensioenfonds. Vanuit het niets besloot hij 5 jaar geleden om in het onderwerp ‘pensioen’ te duiken. Wat drijft hem?

“De vakbonden waren op zoek naar jongeren voor pensioenfondsen. Ik kreeg een brief met de vraag ‘Wil jij ook een stempel drukken op je pensioen?’. Ik dacht: waarom niet? Ik heb een motivatiebrief geschreven en ben toen uitgenodigd om samen met 24 anderen deel te nemen aan een masterclass over pensioen. De volgende stap was dat ik via de vakbond voor pensioenfonds Levensmiddelen aan de slag ging.”

Je wordt niet zomaar voorzitter. Vertel eens hoe het is gegaan.

“Nadat mijn kennis was bijgespijkerd kwam ik in de Deelnemersraad. Dat is de voorganger van het Verantwoordingsorgaan. Gaandeweg ben ik goed thuisgeraakt in onze pensioenregeling en ook de manier van werken van ons pensioenfonds. Pensioen is me als onderwerp steeds meer gaan fascineren. Nu durf ik mezelf wel een pensioenkenner te noemen.”

De volgende stap was het Verantwoordingsorgaan?

“De Deelnemersraad is zo’n 3 jaar geleden opgegaan in het Verantwoordingsorgaan. Het Verantwoordingsorgaan bestond toen ook al, maar heeft er andere taken bijgekregen. We kijken over de schouder van het bestuur mee en geven adviezen. We controleren of het bestuur goed beleid maakt en of het zijn afspraken nakomt. Ook vraagt het bestuur advies bij belangrijke beslissingen.”

Zijn jullie een soort waakhond?

“We zijn inderdaad wel kritisch, maar we staan niet tegenover elkaar. We hebben samen hetzelfde doel: een goed pensioen voor iedereen. Daar werken we aan. Samen zetten we daar onze schouders onder.”

Ben je er veel tijd mee kwijt?

“Sinds begin van dit jaar ben ik voorzitter. We hebben een ruwe berekening gemaakt. Het komt erop neer dat je dan zo’n 120 uur per jaar echt met het Verantwoordingsorgaan bezig bent. Dat is dus gemiddeld 1 dag per maand. Daarnaast moet je natuurlijk goed volgen wat er allemaal op pensioengebied gebeurt.”

Wat is het voor een club?

“Het Verantwoordingsorgaan telt 9 leden. 5 deelnemers; mensen die gewoon dagelijks op de winkelvloer werken of in het distributiecentrum. 2 zijn er werkgever. En ook zijn er 2 leden namens de gepensioneerden. Ik vind het een goeie club mensen. Ze zijn betrokken. Er wordt op een zakelijke maar toch ook vriendelijke manier gewerkt. Het draait goed.”

Wat is je persoonlijke drijfveer; waar doe je het voor?

“Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. We hebben nu een goed pensioen en dat moet zo blijven. Ik vind het belangrijk dat we ervoor zorgen dat onze jongeren, die over tientallen jaren pas met pensioen gaan, ook een goed pensioen krijgen.”

Wat is een heet hangijzer voor het komende jaar?

“Onze financiële positie is natuurlijk altijd heel belangrijk. Verder gaan we 1 januari 2018 over naar een nieuwe pensioenuitvoerder, AZL. AZL gaat de administratie van ons pensioenfonds doen. Daar mag natuurlijk niks mee mis gaan.”