Onze voorzitters Froukje Sloot-Mulder en Rik Grutters over de wijziging van de pensioenregeling

'Een moeilijk besluit, voor jong en oud, waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan”

1-02-2019
Het zijn financieel geen makkelijke tijden voor ons fonds, maar rustig afwachten tot het vanzelf beter gaat… dat is geen optie. Daarom is onze pensioenregeling aangepast per 1 januari 2019. Onze voorzitters Froukje Mulder en Rik Grutters: “Dit is een moeilijk besluit, voor jong en oud, waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan.”

"Gelukkig hebben we de pensioenen nog nooit hoeven te verlagen. De kans daarop is nog wel aanwezig. Door de maatregelen is die kans een stuk kleiner geworden"

Het bestuur van een pensioenfonds kijkt altijd jaren vooruit. Logisch, want pensioen is een kwestie van lange adem. Je begint met pensioen opbouwen op je 21ste en je krijgt de uitkering vanaf je pensioendatum zolang je leeft. Vroeger werden mensen een jaar of 75 - 80. Nu leven mensen steeds langer. Ook ons fonds telt al enkele 100-jarigen. We krijgen dus met zijn allen steeds langer pensioen. Een fonds zorgt dat je pensioen krijgt, ongeacht hoe oud je wordt. Dat moet betaald worden. De inkomsten van het fonds bestaan uit de betaalde premies, beleggingsopbrengsten en renteopbrengsten. 
Iedereen merkt al jaren dat ze niet zoveel rente krijgen op hun spaarcenten bij de bank. Dat is voor het fonds niet anders. En ook de beleggingen leveren minder op. Door de historisch lage rente moeten pensioenfondsen nu meer geld opzij leggen om in de toekomst iedereen het pensioen te betalen waar hij of zij recht op heeft.

We zijn niet over één nacht ijs gegaan

Rik Grutters (werknemersvoorzitter): “De pensioenen zijn door de lage rente erg duur geworden. We kregen te weinig geld binnen. Dit gat kunnen we niet groter laten worden. We moeten nu iets doen. Dat bleek ook uit onderzoek. Daarom hebben cao-partijen besloten om de premie te verhogen en de opbouw te verlagen.”
Froukje Sloot-Mulder (werkgeversvoorzitter): “Het besluit om de pensioenen niet te verhogen is genomen door het fondsbestuur. We hebben veel en intensief overleg gehad. Binnen het bestuur én met cao-partijen. Alles is zorgvuldig uitgezocht en berekend. We zijn niet over één nacht ijs gegaan.”

Dit is geen leuk besluit. Maar een verlaging van je pensioen is nog minder leuk

Froukje Mulder: “Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken. Maar door uitgebreid onderzoek krijg je wel een zo goed mogelijk beeld over wat er kán gebeuren. Daaruit is gebleken dat we nu iets moeten doen om een eventuele verlaging van de pensioenen straks te voorkomen. In 2021 kan het al zover zijn. Dat is al over twee jaar! Wat doe je dan? Rustig afwachten? Nee, natuurlijk niet. Dat is niet in het belang van onze deelnemers en gepensioneerden. Straks kan niemand ons verwijten: ‘Jullie wisten dit en grepen niet in!’.”
Rik Grutters: “Dit is geen leuk besluit. Maar een verlaging van je pensioen is nog minder leuk. Gelukkig hebben we de pensioenen nog nooit hoeven te verlagen. De kans daarop is wel nog steeds aanwezig. Door de maatregelen is de kans echter een stuk kleiner geworden.”

De ‘rekening’ is verdeeld over iedereen

Froukje Mulder: “Soms denken mensen dat alleen jongeren de pineut zijn. Dat is niet zo. De ‘rekening’ is verdeeld over iedereen. We hebben al jaren de pensioenen niet meer verhoogd, terwijl de lonen wel stegen. Dat betekent dat gepensioneerden van hun pensioen minder kunnen kopen. Zij voelen dat direct in hun portemonnee.”

Het gaat bij pensioenfondsen minder goed dan je qua economie zou verwachten. Waarom is dat?

Rik Grutters: “De economie draait goed. Vaak betekent dit dat de beleggingen van een pensioenfonds meer waard worden. Maar het rare is dat 2018 qua beleggen niet zo’n goed jaar was. Voor onze financiële positie moeten we goed letten op onze verplichtingen. Dat is het geld dat we moeten hebben om alle pensioenen te kunnen betalen. Deze verplichtingen moeten wij van de toezichthouders berekenen met een historisch lage rente. Hier mogen wij niet van afwijken. Dat doet veel pijn in onze financiële huishouding. Daarom gaat het bij pensioenfondsen (niet alleen bij ons fonds) minder goed dan je qua economie zou verwachten.”

Een zo goed mogelijk pensioen tegen zo laag mogelijke kosten

Rik Grutters: “Mensen zijn moe als het gaat om veranderingen rond pensioen. Dat is begrijpelijk. Maar wetgeving en wereldwijde ontwikkelingen (Brexit, handelsoorlogen, verkiezingen) spelen nou eenmaal een belangrijke rol. Daardoor kunnen we nieuwe wijzigingen in de toekomst helaas niet uitsluiten.”
Froukje Mulder: “Wij willen een zo goed mogelijk pensioen regelen tegen zo laag mogelijke kosten. Zo hebben we in 2016 de premie nog kunnen verlagen en de opbouw verhoogd. In feite zijn we nu weer terug op het niveau van 2016. We grijpen alleen in als het écht moet. Er zijn dan verschillende knoppen waar je aan kunt draaien. Vorig jaar hebben we al naar de kosten gekeken. Toen is ook de pensioenleeftijd verhoogd. Dit jaar zijn deze stappen nodig. We blijven als bestuur de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Dat doen we voor al onze deelnemers en gepensioneerden.”

Lees meer over de wijziging regeling in dit nieuwsbericht, bekijk de veelgestelde vragen en/of klik naar de rekenvoorbeelden van de pensioenopbouw en de pensioenpremie.