De nieuwe wettelijke regels. Hoe zit dat precies?

We verwachten op 1 januari 2025 over te gaan naar het vernieuwde pensioenstelsel. Om die overstap soepel te laten verlopen, maken we tot die tijd gebruik van nieuwe tijdelijke wettelijke regels. Die regels gaan over het verhogen en verlagen van de pensioenen. Maar ze hebben voor- en nadelen. Daarom hebben we eerst goed onderzocht wat ze betekenen voor de pensioenen van onze deelnemers en pensioengerechtigden.

We maken gebruik van nieuwe regels

We verwachten op 1 januari 2025 over te gaan naar het vernieuwde pensioenstelsel. Binnenkort krijg je informatie hierover. De nieuwe regels zijn er voor de periode tót aan die overgang. We mogen er gebruik van maken omdat we de opgebouwde pensioenen verhuizen naar het vernieuwde pensioenstelsel.

Dankzij de nieuwe regels hoeven wij de pensioenen eind dit jaar niet te verlagen, zolang onze dekkingsgraad 90% of hoger is. In de ‘gewone’ regels staat dat we moeten verlagen bij een dekkingsgraad van 104,4% of lager. Dat is dus een flink verschil. Het gebruik van de nieuwe regels maakt de kans dat we de pensioenen moeten verlagen, dus een stuk kleiner. Om je een goed beeld te geven: op 31 oktober 2023 was onze dekkingsgraad 108,4%.

Overbruggingsplan

We hebben een overbruggingsplan gemaakt voor de periode tot aan de overgang. In het overbruggingsplan staat hoe we ervoor zorgen dat onze dekkingsgraad op 1 januari 2025 minimaal 103% is. Die dekkingsgraad is belangrijk. In dat geval hebben we genoeg geld om bij de overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel rekening te houden met de belangen van alle deelnemers en gepensioneerden. Omdat we dit overbruggingsplan hebben gemaakt, mogen we gebruik maken van de nieuwe tijdelijke regels.

Een ‘evenwichtig’ besluit

Als pensioenfonds mogen we zelf kiezen of we gebruik maken van de nieuwe regels. Een voordeel van die nieuwe regels: we hoeven de pensioenen minder snel te verlagen. De nieuwe regels maken het ook mogelijk de pensioenen eerder te verhogen. Maar verhogen kost geld. Er is dan bij de overgang minder geld te verdelen. Dat is een nadeel van de nieuwe regels.

We hebben het besluit om de nieuwe regels te gebruiken niet zomaar genomen. We hebben eerst onderzocht of dat besluit wel ‘evenwichtig’ is. Ofwel: of we met de belangen van alle deelnemers rekening houden. Nu en in de toekomst. De uitwerking van de nieuwe regels kan namelijk voor deelnemers en leeftijdsgroepen anders zijn. De verschillen vallen bij ons fonds erg mee. Dat komt ook omdat we maar een hele korte periode gebruik verwachten te maken van de nieuwe regels.

Goed om te weten: op het moment dat we moesten kiezen of we gebruiken gingen maken van de versoepelde regels, was de kans groot dat we de pensioenen begin 2024 voor alle deelnemers en pensioengerechtigden moesten verlagen. Daarna is onze dekkingsgraad gelukkig verder verbeterd, waardoor de kans op een verlaging ook onder de huidige regels nu een stuk kleiner is geworden. 

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) controleert ook of ons besluit wel ‘evenwichtig’ is. DNB heeft ons overbruggingsplan goedgekeurd. Ook het verantwoordingsorgaan van ons fonds heeft aangegeven dat het achter ons besluit staat.

Wat betekent dit voor elke leeftijdsgroep?

Hoeveel ‘voordeel’ of ‘nadeel’ heeft elke groep en elke leeftijd van de nieuwe regels? Dat zie je in de grafiek hieronder. Let op: dit is wat we verwachten. We weten pas zeker wat het voor je betekent als onze dekkingsgraad eind dit jaar bekend is.

We hebben heel veel verschillende scenario’s op een rij gezet. Bijvoorbeeld als het goed gaat met onze beleggingen. Of als het slecht gaat. In elk scenario kunnen de nieuwe regels weer anders uitpakken. In het ene scenario is er bijvoorbeeld een voordeel voor een leeftijdsgroep. Maar in een andere scenario kan dat weer een nadeel zijn voor diezelfde groep. We hebben voor alle scenario’s samen gekeken wat het gemiddelde resultaat voor elke leeftijd is.

Zo lees je de grafiek

Dat is het makkelijkste uit te leggen met een voorbeeld. Ben je geboren in 2000 en bouw je pensioen op bij ons fonds? Dan ligt je verwachte pensioen mét de nieuwe regels ongeveer 0,15% lager dan zónder die nieuwe regels. Ben je geboren in 1970, dan heb je 0,40% voordeel van de nieuwe regels. Bij gemiddelde pensioenuitkering van € 500 bruto per maand is dat minder dan € 2 bruto per maand.

Dat zit zo: áls we je pensioen moeten verlagen, hoeven we het minder te verlagen door de nieuwe regels. En als we kunnen verhogen, kunnen we je pensioen ook méér verhogen door de nieuwe regels.

Hieronder leggen we per groep uit wat de nieuwe regels betekenen voor je pensioen. En waarom dat zo is.

Pensioengerechtigden

Ontvang je al een pensioenuitkering van ons fonds? Je hebt dan het meeste voordeel. Want door de nieuwe regels hoeven we je pensioen minder snel te verlagen dan met de ‘gewone’ regels.

Hoe ouder je bent, hoe meer voordeel je hebt van de nieuwe regels. We hoeven je pensioen namelijk minder snel te verlagen. Doordat we nu minder snel verlagen met de nieuwe regels, zal het wel langer duren voordat we je pensioen ook weer kunnen verhogen. Als je net met pensioen bent, krijg je over een langere periode pensioen. En omdat we dat pensioen niet zo snel kunnen verhogen, heb je minder voordeel van de nieuwe regels.

Gewezen deelnemers

Je bent een gewezen deelnemer als je bij ons pensioen hebt opgebouwd, maar dat nu niet meer doet. Bijvoorbeeld omdat je nu een werkgever hebt die niet bij ons fonds is aangesloten. Je pensioen staat wel nog bij ons fonds. En dat is nu nog niet ingegaan.

De nieuwe regels pakken voor gewezen deelnemers in de meeste situaties goed uit. Dit komt vooral doordat we je pensioen minder snel hoeven te verlagen. Als oudere gewezen deelnemer heb je iets meer voordeel dan als je nog jong bent. Dat komt omdat je pensioenuitkering bijna ingaat. Het voordeel dat je hebt, is daarom ongeveer hetzelfde als dat van iemand die al met pensioen is.

Actieve deelnemers

Je bent een actieve deelnemer als je nog pensioen opbouwt bij ons fonds. Je werkt dus bij een werkgever die is aangesloten bij ons fonds.

Voor oudere actieve deelnemers zorgen de nieuwe regels nog voor een voordeel. Maar hoe jonger je bent, hoe minder voordeel je hebt van de nieuwe regels.

Hoe dat komt? We hoeven je pensioen minder snel te verlagen. En als we je pensioen moeten verlagen, gebeurt dat op een later moment. De verlaging gaat over al het pensioen dat je dan hebt opgebouwd. Stel dat we je pensioen door de nieuwe regels een jaar later verlagen dan onder de ‘gewone’ regels. Dan geldt die verlaging over een hoger opgebouwd pensioen.

Bij een verhoging van je pensioen werkt dat andersom. Met de nieuwe regels kunnen we je pensioen eerder verhogen. Dan heb je dus nog minder pensioen opgebouwd dan wanneer deze verhoging pas later zou vallen. Die verhoging geldt dan dus over een lager opgebouwd pensoen.

Conclusie

Het besluit om gebruik te maken van de nieuwe regels, heeft invloed op je (te verwachten) pensioen. Maar zoals je in de grafiek ziet, zijn de verschillen naar verwachting niet heel groot. Ons bestuur vindt het daarnaast heel belangrijk dat we de pensioenen niet nog een keer hoeven te verlagen. Daarom heeft het bestuur besloten dat het verstandig is om gebruik te maken van de nieuwe regels.